‎Канадската компания за добив на диаманти Lucara Diamond Corp, която

...
‎Канадската компания за добив на диаманти Lucara Diamond Corp, която
Коментари Харесай

Търговията на диаманти се прехвърля онлайн

‎Канадската компания за рандеман на диаманти Lucara Diamond Corp, която наскоро откри в Ботсвана втория по величина занемарен елмаз в новата история, "хвърля ръкавица " на колоси от сектора като De Beers и Alrosa с онлайн платформа за търговия Clara. Тя може да размени съществуващите сега физически аукциони. Услугата дава опция на Lucara да извършва условията на купувачите като освен икономисва на бижутерите неудобствата да пътуват до Ботсвана, само че и като приключва практиката да купуват камъни "на кг ". Те по правилоизползват единствено някои от тях и по-късно би трябвало да продават останалите на вторичния пазар.

"За първи път производителите купуват единствено това, което им би трябвало и не е належащо да носят и непотребни ресурси ", разяснява Айра Томас - основен изпълнителен шеф на Lucara. Тя добавя, че едрите компании за бижута не желаят да навлизат в бизнеса на вторичната търговия и просто се пробват да отсеят диамантите, нужни за личната им продукция.

Lucara се пробва да притегли на Clara повече самостоятелни производители. Целта е най-малко част от годишната търговия на диаманти в размер на 18 милиарда щ. $ да се трансферира на нея. Или, както показва госпожа Томас, в случай че компанията успее да реализира транзакции за 1.5 милиарда $ през Clara, то паричният поток от тях ще е тъкмо толкоз значим колкото от генерирания от мината.

Засега не се знае дали Lucara ще успее да "подмами " едри производители да употребяват системата й. Защото международният водач в сектора De Beers е прочут със прецизния си надзор върху пазара на диаманти и от десетилетия разчита на лична система за продажба на камъните. Компанията сътвори платформата Tracr, употребяваща "вериги от блокове " (blockchain), с която да разшири опциите си за следене на диамантите. Към тази пилотна стратегия през октомври 2018-а се причисли и другият колос от бизнеса - съветската Alrosa.

Clara също употребява технология blockchain, която се оказва обещаваща за диамантения отрасъл, затлачен от етични проблеми, в това число и търговията на така наречен "кървави диаманти ", употребявани за финансирането на въоръжени спорове. Технологията на платформата е сходна на Tracr на De Beers, само че главната й цел е да среща продавачите и купувачите. И въпреки че към този момент е мъчно да се планува триумфа й, Ола Содермарк - анализатор на скъпи бумаги в Kepler Cheuvreux, открива капацитет в самодейността. И счита, че ключът е да се убедят повече производители да се включат към Clara. Защото личният оборот на Lucara не е задоволителен за "летящ " старт.

Основаната през 2007-а във Ванкувър Lucara Diamond Corp разгласи публично на 25 април, че е изкопала най-едрия в новата история занемарен елмаз в мината си "Карове " в Ботсвана. Той е 1758-каратов, по-голям е от топка за тенис, тежи съвсем 352 грама и отстъпва по величина само на 3106-каратовия (621 грама) елмаз "Кулиан ", открит в Южна Африка през 1905-а.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР