Лозари от Монтана, Лом, Видин и Враца излизат на протест,

...
Лозари от Монтана, Лом, Видин и Враца излизат на протест,
Коментари Харесай

Недоволни лозари от Северозапада излизат на протест, блокират изхода на Монтана към Враца

Лозари от Монтана, Лом, Видин и Враца излизат на митинг, оповестиха от Националното съдружие на българските лозари.
Те ще блокират с трактори и коли кръговото кръстовище на пътя за влизане в Монтана. Очакват се митинги и в Лом, Видим и Враца. На шествието се чака да участват към 170 души с 20 трактора и 20 автомобила. Протестът ще се организира от 9 до 10 часа през днешния ден.
Лозарите упорстват за незабавна актуализация на бюджета до края на годината с 60 млн. лева за лозарите в България, както и равнене на субсидирането на българските лозари с тези от останалите страни в Европейски Съюз.
От сектора припомнят, че България е последна в Европейски Съюз по субсидиране на лозарството с 13.50 евро/декар годишно. В останалите страни в Европейски Съюз дотациите доближават 200-300 евро/декар годишно. Това слага българските лозари в извънредно неконкурентно състояние, имайки поради един от главните правила на Европейски Съюз за свободно придвижване на артикули и услуги, разясняват те.
Липсата на далновидна тактика и дълготрайна политика в сектора докара до намаляването на лозята у нас с 5 пъти за последните 20 години - от 1.6 млн. декара на 300 хиляди декара. Те упорстват ИАЛВ, МЗХГ и Народно събрание да вземат отношение в битката за оцеляването и повишението на конкурентоспособността на лозаро-винарството в България.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР