Лозари излизат на протест заради проблеми в сектора. Лозари протестират

...
Лозари излизат на протест заради проблеми в сектора. Лозари протестират
Коментари Харесай

Лозари излизат на протест заради проблеми в сектора

Лозари излизат на митинг поради проблеми в бранша. Лозари стачкуват край Плевен, Монтана, Пловдив, Харманли и Поморие. Протестите са проведени от Национално съдружие на българските лозари.

Лозарите упорстват дотациите им да се усилят от 30 от 300 лв. за декар действително отгледано лозе, както е в други страни от Европейски Съюз.

От сектора желаят и да бъде заменен изпълнителният шеф на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев.

„ Целта на митинга е да бъдем чути като организация на лозарите с нашите проблеми във връзка с дефицита на оборотни средства. Работим на обединен пазар с сътрудниците от Испания, от Западна Европа, даже и от Румъния, където самото лозарство е сносно субсидирано и в един миг ние не сме конкурентноспособни. 15 на 100 от сътрудниците са подготвени да излязат от този занаят, т.е. лозарството продължава стремително все по-надолу. Характерният за българина занаят, който си отпътува – нямаме работна ръка, страната неглижира бранша. Ние получаваме мизерно подкрепяне, което не е по никакъв метод съответно на напъните, които се поставят. Ще излезем с техника, ще излезем с хора “, заяви един от протестиращите.

В Пловдив се чака протестиращите да блокират кръговото кръстовище на 6-ия километър на Пазарджишко шосе . Лозарите от бургаски район към този момент блокираха за малко пътя за Слънчев бряг.

Конкретни настоявания: 

Смяна на изпълнителния шеф на Изпълнителна организация на лозата и виното, Красимир Коев, и осъществяване на транспарантен конкурс при избора на нов изпълнителен шеф.

Субсидиране на българските лозари с 300 лева./ дка за действително отгледано лозе.

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР