Лотосът е сред любимите цветя на боговете. В тантризма е

...
Лотосът е сред любимите цветя на боговете. В тантризма е
Коментари Харесай

10 интересни факта за лотоса – цветето на светлината

Лотосът е измежду обичаните цветя на боговете. В тантризма е знак на женското начало, а съгласно индуизма във всеки човек стои духът на лотоса. Считанo е за свещено цвете в Китай, Египет, Индия, в източните науки и будизма. Олицетворение е на изобилие, съвършенство и непорочност.

Символизира хармонията и любовта и е наричано още „ Цветето на светлината “. То изразява връзката сред креативната сила на лунната и слънчевата вода. Това прелестно растение се свързва с триумфа, богатството и силата на позитивната сила. Днес ви представяме 10 забавни обстоятелството за лотоса – цветето на светлината.

1. Лотосът доближава височина от едвам 125 см, само че се разгръща на цели 3 метра широчина. Цветовете на лотоса могат да бъдат в червени, бели, розови, сини и жълти нюанси и нормално порастват в плитки и мътни води. Според обичайна история, колкото по-кална и мътна е водата, толкоз по-красиви са цветовете на лотоса.

2. В египетската митология лотосът се свързва със слънцето, тъй като цъфти денем и се затваря през нощта. Древните египтяни го считали за източник на живота, хубостта и устрема към един по-добър свят. Легендата споделя, че от лотос се е родил богът на слънцето Ра.

3. Още от антични времена лотосът се свързва с висшата власт. Той е бил знак на Горен Египет, а скиптърите на фараоните приличали на цвят от лотос, подложен върху дълго стъбълце.

 10 забавни обстоятелството за лотоса - цветето на светлината

4. Лотосът е свещено цвете за будистите. За тях то съставлява непорочност на мозъка, духа и тялото. Осемте листа на лотоса, употребявани в будистките мандали, символизират галактическата естетика и духовно осветяване. Древните китайци почитали лотоса като заветен още преди будизма. За тях бил знак на непорочност, непорочие и свята мощ.

5. Розовият лотос е националното цвете на Индия и Виетнам. Според индуизма цветето показва божествеността, вечността и обновяващата се младост. Покровителката на благосъстоянието и шанса – Лакшими, е изобразявана в разцъфнал розов лотос и като богиня държи цветето в ръцете си.

6. Лотосът се употребява в обичайна азиатска билкова медицина, а младите листа, семената и корените са годни за консумация и се срещат в азиатската кухня. От сухите тичинки на лотоса пък може да се подготви доста благоуханен чай.

7. В Корея, Китай и Япония годишно се провеждат фестивали на лотоса . По време на празненствата посетителите могат да се насладят на божественото цвете, да се научат да вършат лотос от хартия и да опитат от ароматния чай, изработен от растението.

 10 забавни обстоятелството за лотоса - цветето на светлината

8. На санскрит думата за лотос е „ падсамана “, а това е и класическа поза в йогата. Тя е една от главните пози, които се практикуват при медитация. Поза „ лотос “ има отношение към цветето, а частите му са знак на развиването на съзнанието. Корените са егоистичната ни природа, стъблото съставлява търсенето на смисъла, а цветовете са знак на нашата реализация.

9. В другите обичаи реализирането на опциите се изобразява като разцъфнало цвете на повърхността на водата . На Запад нормално цветето е лилия или роза, а съгласно източните обичаи – лотос. Той се явява като облик на началото и творението и е знак на божествената светлина.

10. Цветовете на лотоса имат друга символика. Белият лотос символизира мисловна непорочност и духовно съвършенство. Червеният лотос е знак на любовта, пристрастеността и състраданието. Синият лотос е знак на успеха на духа над материята, на знанието и мъдростта. Розовият лотос пък нормално е непокътнат за висшите божества.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР