„Лошо момиче” не е поредният провал в българското кино. Боях

...
„Лошо момиче” не е поредният провал в българското кино. Боях
Коментари Харесай

„Лошо момиче” – един филм изстрел...

„ Лошо момиче” не е следващият неуспех в българското кино. Боях се от тая алтернатива, само че още в първите минути от кино лентата ми стана ясно, че би трябвало да я изключа като опция. Обратно, по този начин се загледах, че нямах време да си поровя в телефона, както върша нормално, когато ми доскучае. Е, тоя път досада нямаше! Даже в противен случай – имаше напрежение и то много здравичко! Искам да поздравя режисьора Мариан Вълев и неговия екип, задето е съумял да измисли и осъществя филм, който не ни споделя за тегобата на соца, или за компликациите в годините на Прехода, или като цяло – за нещо от дълго време отминало, а нагазва в модерния свят, светът тук и в този момент, подобен, какъвто е, с всичките благоприятни условия за издигане и проваляне на индивида, с всичките тъмни коридори, през които можеш да се изплъзнеш за малко от живота и да се озовеш някъде другаде. Някъде, където към момента може би не си подготвен да бъдеш.

Можеш ли да избягаш от себе си? Лошо Момиче/ Bad Girl от 12 април в кината!
Публикувахте от Лошо Момиче/ Bad Girl в Неделя, 31 март 2019 година
Предпочитам да ви опиша сюжета единствено в съществени линии, с цел да не ви умъртвявам кефа от прекарването. Жанета (в ролята: Любомира Башева) е младо момиче, което носи тежък товар на плещите си, а точно упоритостите на своята майка Ирена (в ролята Станислава Армутлиева). Амбиции, които са високи до небесата. Като треньор по художествена гимнастика, Ирена изисква от щерка си максимума, а щом го получи, чака от нея още и още и още...

Тука ме оцелихте по болната тематика. По ахилесовата пета. Ай, ай, ай! Сигурен съм, че доста от нас са се сблъсквали с сходна обстановка – ставали са жертва на свръхамбициозни родители. Позната тематика, само че поднесена с нужната сдържаност и в действителност отлично на езика на кинематографията, тъй че да ти се прииска да полееш тая майка с кофа ледена вода през екрана, та нима се освести и стартира да се държи обикновено с детето си.

Намират ли другите нещо общо между тях? Лошо Момиче/ Bad Girl от 12 април в кината!
Публикувахте от Лошо Момиче/ Bad Girl в Вторник, 2 април 2019 година
Друг мъчителен аспект, разпрострат в сюжета. Насилието над дами. Прехършването на женското създание в един свят на мръсни покупко-продажби, които ти носят черни пари и ти цапат ръцете. Свят, в който ти не си ти, тъй като ти се постанова да си нон стоп надрусан, с цел да го понесеш. Същото се случва и с Жожо – пропада в бездната на опиатите и танците на стълб, в един свят на алкохол, пушек и разврат, където богати чичковци си заплащат за вниманието ѝ, без значение дали ѝ харесва, или не, без сянка от въпрос дали желае да го прави, или не. То е реалност. Отдалечена от славното време на спортистка номер едно, претърпяла побой, замаскиран като обир. Събитие, принудило я да излезе от залата и да се озове в стриптийз клуба. Тя в действителност търси излаз там, където излаз няма.

Сега се сещам за една имитация от кино лентата, беше на следователя със синдрома на Аспергер:
„ Не можеш да бягаш постоянно. Не можеш да избягаш от себе си.”
Точно толкоз банална, колкото и вярна поговорка. От демоните вътре в теб е мъчно да се измъкнеш. Трудно е да скъсаш връзките със фамилията, колкото и да те е наранило то, колкото и да не те е проумяло...

Каква е цената на „ лесния живот”? Лошо Момиче/ Bad Girl в кината от 12 април
Публикувахте от Лошо Момиче/ Bad Girl в Сряда, 13 март 2019 година
Впрочем персонажът на следователя-социопат е ослепително изигран от Деян Донков , шапка му смъквам за това, какъв брой във вътрешността е влезнал в тая роля. Той просто я е изпипал от начало до край. Тиковете, държанието, всичко. Много съм впечатлен. Не единствено от Деян, несъмнено. Той просто ми до последния миг ми остана в съзнанието. Заби ми се като гвоздей в паметта. Останалите артисти също са свършили своето прелестно. Не загатнах и трите женски облици – Диляна Попова, Дария Симеонова, Елена Телбис – отлично за подбора, отлично за същинската игра, дори разговорите не ми пристигнаха допълнително, не ми дотъпяха, като че ли бяха напълно окей...

Какво още – динамичността! Сцените се развиват бързо, не те оставят да се отегчиш, да се прозееш и да заспиш. Няма подобен късмет. Всичко е доста добре премерено откъм тайминг. Не те хваща секлетът, не чакаш 10 минути, до момента в който стане нещо, а си вътре във драмата, озвучена от Rammstein и Massive Attack . Моите поздравления за саундтрака, не съм очаквал да чуя тия свиреп части в родна продукция! Мед ми прокапа от душицата като ги чух. Важно е човек да има усет.

Любопитен ли си да научиш повече за първият пълнометражен филм на Мариан Вълев - Лошо Момиче/ Bad Girl? Гледай изявлението с него, след броени часове в предаването 120 минути по bTV
Публикувахте от Лошо Момиче/ Bad Girl в Неделя, 3 март 2019 година
Знам какво ще си кажете в този момент. Карамфилов ни засипа със суперлативи за кино лентата и не посочи един минус! Виж го ти! Аз от своя страна ще ви отговоря с запитване – за какво постоянно би трябвало да започваме с негативите и все да ги акцентираме, изключително в случай че позитивите са три пъти повече? Неизбежно е – едните отпадат за сметка на другите. Поне при мен е по този начин. Ако ще да не съм прав. Но не бих издребнял до такава степен да стартира да вземем за пример с това, че сюжета не е невъобразим и невиждан, че се усещат препратки към „ Червената лястовица’’ и още няколко заглавия от тоя вид, че снимането бе безпорядък една концепция, камерата беше нестабилна тук-там, не зная дали е с някаква предумисъл, не съм оператор, само че ми направи усещане. На фона на цялото – като че ли е без значение.

Не е зле да уважим оценим този дебют на Мариан Вълев, вместо да бързаме да подлагаме на критика. Аз бих го приветствал даже. Съветвам ви да си го аргументите. Няма какво да изгубите.
Публикувахте от Лошо Момиче/ Bad Girl в Сряда, 17 април 2019 година
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР