Лошите новини за британско-шведската ваксина на AstraZeneca не секват. Поради

...
Лошите новини за британско-шведската ваксина на AstraZeneca не секват. Поради
Коментари Харесай

И България спира ваксинациите с AstraZeneca. Какво казват германски експерти?

Лошите вести за британско-шведската ваксина на AstraZeneca не секват. Поради появили се подозрения, че препаратът евентуално провокира кръвни съсиреци (тромби), няколко страни започнаха крайни ограничения. Дания, Норвегия и Исландия краткотрайно прекратиха имунизациите с този препарат, а в Австрия стопираха имунизирането с една избрана партида. Ето, че в петък, 12 март, и българският министър-председател Бойко Борисов разпореди прекъсването на имунизацията с имунизацията на AstraZeneca, до момента в който Европейската организация по медикаментите отхвърли всички подозрения за сигурността ѝ.

" Докато не пристигна документално от Европейската организация по медикаментите тъкмо и ясно доказана диагноза - може или не може да се слага имунизацията на AstraZeneca, до тогава я спирате ", съобщи Борисов на работно заседание, свикано от него. Премиерът подсети, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са одобрени от Европейската организация по медикаментите. " Ние, страните членки, единствено сме ползватели ", добави той. Директорът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов осведоми, че България продължава осъществяването на имунизационния проект с останалите две позволени за приложимост ваксини. Още в четвъртък, 11 март, Европейската организация за лекарствените средства (EMA) разгласи, че не вижда причина за прекъсване на имунизацията с препарата на AstraZeneca. В отговор на питане от организация Франс Прес представители на ЕМА обявиха: " Ваксината против ковид не усилва риска от формиране на тромби. От всичко известно до момента проличава, че броят на тромбоемболиите измежду имунизираните не е по-висок от този измежду останалото население ".

Какво споделят специалистите в Германия?

Германското министерство на опазването на здравето също не вижда основателна причина за прекъсване на имунизациите с английската ваксина. " Засега няма данни, че смъртният случай в Дания се дължи точно на имунизацията против ковид ", съобщи представител на министерството през вчерашния ден (11.3). " В момента европейските здравни управляващи изследват този случай ", добави още той. Институтът " Паул Ерлих ", който изследва сигурността на лекарствените препарати и имунизациите, също счита, че английската ваксина не е рискова. Оттам обявиха, че към този момент няма никакви данни, доказващи причинно-следствена връзка сред смъртния случай в Дания и имунизацията на AstraZeneca.

Германският здравен специалист и съветник на държавното управление в Берлин Карл Лаутербах беше още по-категоричен. В Туитър той написа, че прекъсването на имунизациите с AstraZeneca съставлява неточност: " Спирането на имунизациите ще е смъртоносно за мнозина, които в този момент се отхвърлят от тях ". Според Лаутербах не е целесъобразно да се приключват имунизациите единствено заради съществуването на един-единствен смъртен случай в Дания. Експертът счита, че по този начин доверието във имунизацията мощно ще пострада. Освен това той изяснява и друго: " Тромбозите са едно от честите следствия на COVID-19. Препаратът на AstraZeneca защищава таман против образуването на тромби. Моето мнение остава непроменено: имунизацията на AstraZeneca е сигурна, а резултатът от нея първоначално даже беше доста подценяван. Аз персонално незабавно бих се ваксинирал с английската ваксина. "

" Случаят в Дания е необикновен "

И различен немски специалист показва подозрение, че смъртният случай в Дания има директна връзка с имунизацията. Инфекционистът Бернд Залцбергер от университетската клиника в Регенсбург съобщи пред организация ДПА, че съгласно него е доста евентуално да става дума за инцидентно съвпадане. " Случаят в Дания е изключително необикновен. Запушвания на кръвоносни съдове не бяха видяни нито в проучванията преди допускането на препарата, нито по време на имунизациите в Англия, а там са извънредно бдителни в това отношение ", споделя той. Има и други данни, които приказват за сигурността на имунизацията на AstraZeneca. Европейската организация за лекарствените средства EMA е записала общо 22 тромбоемболии измежду три милиона имунизирани с британско-шведския препарат, което дава отговор на равнището на такива случаи и без сложена ваксина. Правилно е тези случаи да се проучат по-внимателно, само че не и да се стопират имунизациите, считат от организацията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР