Лоша новина: за 44% от македонските граждани България е най-големият

...
Лоша новина: за 44% от македонските граждани България е най-големият
Коментари Харесай

Лошо: За половината македонци България е враг №1

Лоша вест: за 44% от македонските жители България е най-големият зложелател на районен съд Македония, сочи изследване на фондация „ Конрад Аденауер “. 52,5 на 100 от интервюираните считат двустранните връзки сред България и Северна Македония за неприятни.

Над половината - общо 57,1 на 100 от жителите са заявили, че са срещу Френското предложение, против 27,2 на 100, които го одобряват, което съставлява разлика от към 30 % в интерес на съперниците на този документ, демонстрира последното проучване на фондация " Конрад Аденауер " в границите на обявата " 30 години външна политика и защита ".

А 37,4% считат Сърбия за най-големия другар на страната си. Анкетираните имат най-положителни усещания от качеството на взаимоотношенията на Северна Македония с Турция – 71,6 на 100, със Сърбия – 68,6 на 100 и с Германия – 64,3 на 100.

Най-негативни са усещанията за междудържавните връзки с Русия и България, за които надлежно 59,3 на 100 и 52,5 на 100 от интервюираните считат, че имат неприятни двустранни връзки със Северна Македония.

По отношение на поддръжката за НАТО и Европейски Съюз, 64,2 % от интервюираните поддържат участието на Северна Македония в НАТО, което съставлява съответствие 2:1 в интерес на поддръжниците. Също по този начин 56,2 % от интервюираните считат, че с участието в НАТО Северна Македония е по-сигурна и постоянна.

За участието на Северна Македония в Европейски Съюз са дали своят вот 63,8%. Въпреки че този %, показват от Фондацията е доста висок, се виждат ясни отрицателни трендове по отношение на първите две десетилетия от независимостта.

Кумулативно 40,2 на 100 от интервюираните намират повода за неуспеха на страната да се причисли към Европейски Съюз във вътрешни недостатъци, по отношение на 19,2 на 100, които намират аргументите във външни фактори.

Настоящият президент Стево Пендаровски е на последно място по поддръжка на жителите от всички досегашни президенти на страната.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР