Лондонският борсов оператор London Stock Exchange Group Plc e в

...
Лондонският борсов оператор London Stock Exchange Group Plc e в
Коментари Харесай

Лондонската борса е близо до сделка за продажбата на Borsa Italiana

Лондонският борсов оператор London Stock Exchange Group Plc e в финален стадий на договаряния за продажбата на Миланската фондова борса на паневропейския борсов оператор Euronext NV за към 4,5 милиарда евро, в това число дълг, предава Блумърг, базирайки се на източници, осведомени с договарянията.

LSE, който желае да продаде Borsa Italiana, с цел да получи утвърждение от Брюксел за придобиването на американската група за финансови данни Refinitiv за 27 милиарда $, може да разгласи договорката с Euronext още на следващия ден, споделят източниците на Блумбърг.

Включването на Миланската фондова борса в Euronext ще даде на паневропейския борсов оператор дял от към една четвърт от всичката търговия на акции в Европа. Така Euronext ще дава отговор за 28 компании от показателя  Euro Stoxx 50, който се състои от водещите котирани компании в Еврозоната.

Borsa Italiana е считана за стратегически актив в Италия, защото тя е притежател на платформата за търговия на италиански и задгранични държавни облигации MTS. По тази причина италианското държавно управление пробва от месеци да контракти продажбата на Миланската фондова борса. Euronext, която е образувана през 2000 година посредством сливането на тържищата в Париж, Амстердам, Брюксел, е подкрепяна в офертата си за Borsa Italiana от държавния заемодател Cassa Depositi e Prestiti SpA и италианската банка Intesa Sanpaolo SpA, които ще влагат в борсовия оператор. Италианският държавен заемодател ще придобие дял от 8% в Euronext, до момента в който Intesa Sanpaolo ще се снабди с 2-процентов дял, сходно на френската банка to BNP Paribas.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР