Лондон вече не е най-големият финансов център на Европа, след

...
Лондон вече не е най-големият финансов център на Европа, след
Коментари Харесай

Лондон вече не е №1 финансов център на Европа

Лондон към този момент не е най-големият финансов център на Европа, откакто търговията с акции в Амстердам е нараснала 4 пъти през януари, разгласи английското издание Файненшъл таймс.

Така се прекъсва дългогодишната традиция пазарът на финансови услуги в Лондон да е най-големият в Европа. Тя датираше без спирания от 60-те години на предишния век, когато стартира да се събира такава информация.

През първия месец на 2021 година среднодневният оборот на трите тържища в Амстердам е бил 9,2 милиарда евро. Става въпрос за тържищата Euronext, европейското звено на чикагската борса CBOE и паневропейското звено на Лондонската фондова борса – „ Turquoise “, което стартира да действа през ноември 2020 година, с цел да не се лимитират клиентите на Лондонската борса в Европейски Съюз. Известно нарастване на оборотите има и на тържищата в Париж и Дъблин.

През същото време обмените в Лондон внезапно са се намалили до 8,6 милиарда евро и по този начин за първи път британската столица отстъпва историческата позиция по финансов отличник на Европа.  

Причината несъмнено е Брекзит и възбраната да се търгуват европейски акции отвън рамките на Европейски Съюз. Регулацията придвижи ежедневни покупко-продажби за най-малко 6,5 милиарда евро от Острова в Европейски Съюз. Това е към половината от покупко-продажбите, които брокерите и банките в  Лондон всекидневно обработват. Като реакция борсата в Лондон подвигна възбраната за търгуване на швейцарски акции, като тези на фирмите Nestle и Roche, които не могат да се купуват в границите на Европейски Съюз.

„ Мениджърите на капиталовите фондове повече се интересуват какъв брой бързо и против каква такса стават покупко-продажбите, а не дали се правят в Лондон или Амстердам “, коментира  Аниш Руаар, анализатор на Rosenblatt Securities в Лондон.

Амстердам, който е най-големият печеливш от Брекзит все още, притегли и редица покупко-продажби по държавни облигации и суапови покупко-продажби, а чикагската борса тук започва бизнес с деривативни финансови принадлежности. Американската Интерконтинентална борса възнамерява да реалокира в Нидерландия ежедневни покупко-продажби за въглеродни излъчвания на стойност от приблизително 1 милиарда евро. Единствено процесът по клиринг ще се прави в Лондон.

„ Британското държавно управление няма интерес да реализира сделка за отпадане на възбраната, тъй като смята, че пазарът на финансови услуги ще се управлява по-добре от Националната банка на Англия, в сравнение с от Брюксел “, разяснява Мужтаба Рахман, ръководещ шеф за Европа в консултантската компания Евразия.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР