Лондон. Вълненията в Казахстан предвещават горчивия край на една тридесетгодишна

...
Лондон. Вълненията в Казахстан предвещават горчивия край на една тридесетгодишна
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в британския печат

Лондон. Вълненията в Казахстан предвещават горчивия завършек на една тридесетгодишна епоха, в която някогашната руска република, макар периодическите вълнения, беше известна като модел на властническа непоклатимост. Бившият президент Нурсултан Назарбаев задушаваше всяко искане за демократични свободи, като прокара демократични стопански промени - задграничните вложения се стичаха като река и стандартът на живот непрестанно се повишаваше, написа английският вестник Financial Times .

Сега, изправен пред най-големите митинги през последните години, неговият правоприемник Касим-Жомарт Токаев освободи държавното управление и в профил Назарбаев от поста му като началник на Съвета за сигурност. Властите настояват, че пикът на насилието е довел до гибелта на десетки протестиращи и минимум 12 служители на реда. Воденият от Русия боен алианс към този момент изпрати парашутисти, маскирани като " миротворци ".

Един урок както за демокрациите, по този начин и за деспотичните режими е какъв брой политически избухливо е повишението на цените на силата даже в страна, богата на запаси като Казахстан. Протестите, в началото мирни, избухнаха поради повишението на цената на втечнения газ, който нормално се употребява за зареждане на коли в западната част на страната. Но те бързо прераснаха в изблик на принуждение поради насъбрано неодобрение от корупцията, неналичието на политически избор и превъзходството на роднините на 81-годишния Назарбаев и неговите съдружници на високи политически и индустриални позиции.

Без ясни водачи и съответни претенции и също така засенчени от вълна от грабежи (съдейки по това че измежду стачкуващите имаше нарушители или провокатори), митингите надали биха набрали сериозна маса, с цел да се трансфорат в гражданска война. Но Токаев толкоз се съмняваше, че личните му сили за сигурност ще ги смажат, че предложения Организацията на Договора за групова сигурност със седалище в Москва да възвърне реда. За първи път в своята двадесетгодишна история тази районна организация взе участие в взаимни, сякаш " антитерористични " интервенции.

Москва имаше съображение да отговори на молбата му. Заедно с Беларус и Русия Казахстан е един от създателите на Евразийския стопански съюз. Владимир Путин го замисли като един тип анти-ЕС и настоя някогашните руски републики да се причислят. И трите страни се ръководят от застаряващи автократи. Русия към този момент поддържа беларуския деспот Александър Лукашенко след всеобщи митинги през 2020 година Сега тя прави същото в Казахстан, където в решението на Назарбаев да напусне президентския пост, само че да остане пожизнен „ Лидер на нацията “, мнозина виждат по-нататъшен сюжет за самия Путин.

Руската интервенция ще предотврати ново, неприветливо държавно управление в областта на въздействие на Москва - за разлика от революциите в Украйна през 2014 година и в Грузия през 2003 година Но в случай че режимът на Токаев издържи, репресиите против опозицията ще се развият, както беше в Беларус. Недоволството единствено ще бъде прогонено подземен, където ще продължи да тлее.

Анализатори на Кремъл спекулират, че намесата на ОДКБ има за цел да предотврати цивилен спор - откакто стачкуващите са се сдобили с оръжие. Но това ще докара до още по-голямо национално неодобрение и управлението на страната ще бъде в дълг към Русия - както към този момент оказа Минск. Освен това обстановката в Казахстан се следи от близко от Китай и Турция, противници в битката за въздействие и естествени запаси.

И най-после, вълненията в Централна Азия основават неуместен декор за договарянията със Съединени американски щати и НАТО идната седмица след натрупването на съветски войски към Украйна. В навечерието на договарянията Путин най-вероятно безразсъдно ще види ръката на Запада в това. И делегатите на Кремъл сигурно ще се опитат да изпълнят настояванията на президента и да „ лимитират “ НАТО. Гледайки ориста на Назарбаев, чиито дейности той въодушеви, Путин евентуално ще желае дипломатически, а не боен триумф още повече, с цел да го „ продаде “ на своята аудитория.
***

Лондон. Началникът на Щаба на въоръжените сили на Обединеното кралство предизвести, че активността на съветската подводница заплашва подводните кабели, които са от решаващо значение за информационните системи по целия свят, написа английският вестник The Guardian .

Адмирал Тони Радакин сподели, че подводните кабели, които предават интернет данни, са „ същинската осведомителна система в света “ и добави, че всеки опит да бъдат развалени може да се смята за „ акт на война “.

В първото си изявление, откогато пое ролята, сър Тони - някогашен началник на Кралския флот - сподели, че през последните 20 години е имало " феноменално нарастване на съветските подводни действия ".

Той добави, че това значи, че Москва може да „ изложи на риск и евентуално да експлоатира същинската международна осведомителна система, която съставлява подводни кабели, които вървят по целия свят “.

„ Там се движи най-вече цялата международна информация и трафик. Русия усили способността си да заплаши тези подводни кабели и евентуално да експлоатира тези подводни кабели.

Военноморските сили наблюдават активността на съветските подводници, като конфликтът сред HMS Northumberland и съветска подводница провокира спекулации за активност по картографиране на кабели.

Сблъсъкът през декември 2020 година беше сниман от документален екип от Channel 5, който работеше по ефирен сериал, наименуван „ Боен транспортен съд: Живот в морето “.

В изявлението си Радакин сподели също, че Обединеното кралство би трябвало да създаде хиперзвукови ракети, с цел да бъде в крайник с военната конкуренция.

Той посочи качествата на Русия с хиперзвукови и далекобойни ракети като опасност и съответните качества на Англия като уязвимост. „ Нямаме (ги) и би трябвало да имаме “, сподели той.

Радакин сподели, че е уведомил министрите за „ военния избор “ на Англия, в случай че Русия стартира инвазия в Украйна, само че не разкри никаква спомагателна информация.

Министърът на защитата Бен Уолъс по-рано сподели, че е „ доста малко евентуално “ Обединеното кралство да изпрати войски, в случай че възникне инвазия, до момента в който английският вестник The Times оповестява, че хакерските атаки „ може да бъдат алтернатива “.

Преговорите сред Москва, Съединени американски щати и НАТО са планувани за идната седмица на фона на напрежението, провокирано от натрупването на съветска войска на границата с Украйна, само че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че Aлиансът би трябвало да се приготви „ за опцията дипломацията да се провали “.

Външният министър Лиз Тръс прикани Русия да приключи своята „ злонамерена активност “ по отношение на Украйна.
***

Лондон. НАТО може да се съгласи да изтегли войските си по-далеч от границите с Русия като част от договарянията за сигурност с Москва. Както заяви английският вестник The Daily Telegraph , Aлиансът е подготвен да предприеме такава стъпка при положение на понижаване на напрежението на руско-украинската граница.

Отбелязва се, че деескалацията на обстановката в района значи евакуиране на съветските войски от границата с Украйна. В същото време, акцентира вестникът, НАТО на договарянията ще откаже да поеме задължения за отвод за разширение на изток, защото уставните документи на Алианса допускат опцията за присъединение на други страни.

По-рано американската телевизионна компания NBC осведоми, че полемиките сред Съединени американски щати и Русия по въпросите на сигурността в Европа може да обзет тематиката за понижаване на броя на силите и честотата на ученията в източната част на района, само че единствено в случай че тези дейности са реципрочни.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР