Лондон ще даде на Киев танкове “Чаланджър-2, самоходни артилерийски установки

...
Лондон ще даде на Киев танкове “Чаланджър-2, самоходни артилерийски установки
Коментари Харесай

Великобритания “променя правилата на играта” в Украйна с ударни хеликоптери

Лондон ще даде на Киев танкове “Чаланджър-2 ”, самоходни артилерийски установки АС-90 и, евентуално, хеликоптери “Апаш ”. Експертите показват, че доставката на тежка бронирана техника и бойна авиация ще се трансформира в съществено предизвикателство в връзките с Москва, само че няма да промени съществено хода на спора в Украйна. Какви действителни цели могат да преследват западните страни, като трансферират съвременна ударна техника на НАТО в Украйна?

Британското държавно управление разгласи, че ще изпрати 14 танка “Чаланджър ” и към 30 самоходни артилерийски установки (САУ) АС-90 в Киев. В отчета се показва, че образованието на ВСУ за боравене с тази техника ще стартира през идващите дни. Като цяло през последните шест месеца " хиляди " украински военни са били подготвени във Англия, отбелязва английското държавно управление.

Службата споделя, че през идната седмица ще има по този начин наречената вълна от английска дипломатическа активност по света, откакто премиера министрите да управляват интернационалните старания преди годишнината от нарастващия спор в Украйна. Службата заяви още, че Сунак се е заел през 2023 година да отдели същата или по-голяма сума за военна помощ на Украйна, както през 2022 година

В официалното съобщение се твърди, че Англия се стреми да избегне продължителна позиционна борба в Украйна. Службата също по този начин акцентира, че Лондон вижда себе си като интернационален катализатор на напъните, ориентирани към даване на военна помощ на Киев. Даунинг Стрийт отбелязва, че английският министър председател приканва съдружниците да изпратят плануваната военна помощ на Киев допустимо най-бързо за оптимални резултати.

Освен това немският тръст “Райнметал ” разполага с 88 танка “Леопард ” и 22 танка “Леопард-2 ”, само че подготовката им за изпращане в Украйна ще отнеме година, описа ръководителят на концерна Армин Папергер. Според него, даже да бъде позволено изпращането на танковете в Киев на следващия ден, доставката ще стане не по-рано от началото на 2024 година, защото оборудването би трябвало да се приготвя дълго време, с цел да може да се употребява в бойни условия.

В същото време вестник “Мирър ”, базирайки се на източник от отбранителния бранш, писа, че след танковете “Чаладжър-2 ” Лондон ще изпрати на Украйна четири щурмови хеликоптера “Апаш ”. Събеседникът на изданието твърди, че става дума за прехвърлянето на AХ64E, най-модерната версия на хеликоптери, която може да унищожи няколко цели за секунди. „ Апаш ” ще промени играта “, сподели източникът.

Скоро обаче английското министерство на защитата назова информацията в публикацията на “Мирър ” погрешна. Кореспондентът на канал “Скай Нюз ” Дебора Хейнс написа за това в своя “Туитър ” „ Министерството на защитата споделя, че публикацията, в която се твърди, че Англия ще изпрати щурмови хеликоптери “Апаш ” в Украйна, е погрешна “, написа тя.

Тя също цитира известие от английското държавно управление от 14 януари за новата помощ за Украйна и сподели, че английският министър на защитата Бен Уолъс ще даде повече детайлности в понеделник. Сега материалът на “Мирър ” не е наличен. „ Партенката “ в медиите за доставката на хеликоптери и последвалите опровержения обаче може да са тестване за реакцията на Москва.

По-рано същите неофициални известия за доставките от Запада на Украйна на РСЗО, танкове и системи за Противовъздушна отбрана предшестваха действителното им прекачване на украинска територия.

AХ-64 “Апаш ” е хеликоптер, създаден в Америка. Може да бъде оборудван с шестнадесет противотанкови ракети “Хелфайър ”, 76бройки 70-мм ракети “Хидра ” и 30-мм автоматизирано оръдие. Четири “Апаша ” са способни мигновено да унищожат цялостен полк от 70 танка, написа вестникът. Хеликоптерите се задвижват от мотори на “Ролс Ройс ” Royce, могат да развиват скорост до към 300 км/ч и да откриват повече от 250 евентуални цели на разстояние до 16 км. Цената на един “Апаш ” се прави оценка на към 85,6 милиона $.

По-рано беше обявено, че Варшава първа реши да достави на Киев партида немски танкове “Леопард ”, които са на въоръжение в полската войска. Полската войска разполага със 126 танка “Леопард ” във версия 2A4 и 105 машини във версия 2A5. Също по този начин беше обявено, че Западът има намерение да премине " алената линия " с доставката на тежка бронирана техника за Украйна. Тази тематика към този момент се разисква от Англия и Германия с техните сътрудници. Френският президент Макрон даде обещание да достави на Киев колесни танкове AMX-10 RC, само че украинските управляващи упорстват за по-тежки бойни машини, в това число американски M1 “Ейбрамс ” и немски “Леопард-2 ”.

„ Прехвърлянето на рота “Чаланджър-2 ” и няколко “Апаш ” е сходно на началото на осъществяването на проект Б от украинските управляващи - мирната окупация на територията на разпадащата се украинска хунта от Полша. Изводът е, че в по-голямата си част английските и полските военни най-вероятно ще седят при ръководството на едни или други танкове, както и при ръководството на хеликоптери. Тоест това ще бъде началото на прехвърлянето на полски военни елементи в Западна Украйна. НАТО чака, че специфичната интервенция ще спре почти на сегашните позиции, плюс-минус, а Лвовска област и другите западни райони на Украйна ще останат с поляците “, сподели Александър Артамонов, експерт по НАТО, ученик на Висшата дипломатическа академия на Франция.

И съгласно него Брюксел чака, че Москва ще бъде подготвена да договаря при тези условия, а Западът ще пояснява това като победа. „ Впрочем към този момент чуваме такива апели в медиите и въобще в медийната сфера, другояче, както звучи в този подтекст, сякаш ще би трябвало да се бием с цялото НАТО. Мисля, че не би трябвало да се съгласяваме с този сюжет, даже единствено тъй като предходната година по време на срещата на НАТО в авиобаза “Рамщайн ” в Германия и в последвалите съвещания беше казано, че Алиансът няма да се бори за ползите на Полша. Освен това член 5 от Северноатлантическия контракт приказва за групова защита, а не за нахлуване. Да, и не е наложително, а целесъобразно “, означи специалистът.

При всичко това, в случай че тези танкове и хеликоптери въпреки всичко влязат в пердах с съветските въоръжени сили, то присъединяване в конфликтите на военните на НАТО би трябвало да се пояснява от Москва като casus belli – „ мотив за война “, уверен е анализаторът. „ Освен това окупацията на Западна Украйна от Полша ще значи основаване там на военни бази, в това число на НАТО, и вследствие на това Алиансът ще напредне на изток с още 100–200 км. Така че всичко, което се случва в този момент - това, съгласно мен, към този момент е онази „ алена линия “, която Русия не би трябвало да разрешава на Запада и Киев да преминат. Смятам, че нашият висш главнокомандващ би трябвало да вземе решение за нахлуване с „ безпилотни “ дронове по транспортната инфраструктура на Полша “, акцентира събеседникът.

За да ръководят “Апаш ”, украинските водачи, които преди този момент са летели на руски Ми-8, ще би трябвало да се преквалифицират най-малко месец, най-вероятно 2-3, само че никой няма да направи това, тъй като поляците ще ръководят ”, добавя на собствен ред майстор-инструкторът и майор от Военновъздушни сили Андрей Красноперов. „ Като цяло Англия дава на Украйна това, от което не се нуждае. Освен това за нашата Противовъздушна отбрана или авиация те съставляват доста лесна цел. Те имат термични глави, само че ракетите, които Русия употребява по време на спецоперацията, имат няколко степени на ориентиране. Така че е подозрително, че тези хеликоптери ще вземат участие в борба. Най-вероятно те ще бъдат ситуирани в западните региони на Украйна “, разяснява той.

Превод: В. Сергеев

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР