Лондон, 1997 г. Априлското слънце се опитва да пробие надвисналите

...
Лондон, 1997 г. Априлското слънце се опитва да пробие надвисналите
Коментари Харесай

Лондон, 1997 година: В руска кръчма в Лондон ВИС и СИК поделят бизнеса си

Лондон, 1997 година Априлското слънце се пробва да пробие надвисналите облаци. В съветски ресторант влизат група българи, сядат към една маса. Поне десетина пъти поръчват „ Поручик Галицин “. 7 години по-късно някои от тази компания са наречени в София „ добре облечени предприемачи “, написа „ 168 часа “.
Месец преди сбирката в Лондон същата група е била на извънредно посещаване – в Министерство на вътрешните работи при вътрешния министър Богомил Бонев. Във Англия ги събира грижата по какъв начин да опазят бизнеса, тъй като властта им дава явен знак какво държание чака от тях.
Срещата е защитавана в дълбока загадка. За нея още веднъж си спомниха участници и висши чиновници в Министерство на вътрешните работи по това време, когато някогашният правосъден министър от Българска социалистическа партия Младен Червеняков стартира преди дни концепцията за устно помирение с мутрите.

През март 1997 година шефове на застрахователните компании Интергруп, СИК, ВИС-2 влизат за пръв път в Министерство на вътрешните работи. Изумени кореспонденти запечатват по какъв начин край каменните лъвове на ул. “6 септември ” минават Дмитрий Минев-Руснака и Красимир Маринов-Големия Маргин, Младен Михалев-Маджо, Чавдар Писарски и Николай Цветин-Близнака. Застрахователите от „ Спартак “ са показани от Николай Въжаров и Алексей Петров, а „ Аполо и Болкан “ от Петър Трифонов.
Преди срещата зам.-министри на вътрешните работи оферират тя да е дискретна. Богомил Бонев обаче бил безапелационен, че всичко, което се прави скритом от обществото, будело оправдани подозрения за подмолни ангажименти. Затова и репортерите чакат край Министерство на вътрешните работи.
Участник в сбирката си спомня, че Богомил Бонев не им дал никаква опция да приказват. Те мълчали от самото начало на монолога му.

„ Посрещна ни с предизвестието, че ни дава единствен късмет да се захванем с законен бизнес и да скъсаме с престъпното си минало “, спомня си един от някогашните застрахователи.
„ Всяка ваша стъпка ще бъде следена, всяко нарушавания на закона ще бъде преследвано до дупка “, предизвестил Бонев босовете на ВИС-2, СИК, „ Спартак “ и „ Аполо и Болкан “. Държавата е мощна и няма потребност от взаимни отстъпки, бил безапелационен Бонев.
Стратегическата цел на министъра била тези, които не са разследвани за закононарушения, да получат късмет да се захванат с естествен бизнес. „ Останалите ще ги изловим на улицата за престъпни прояви “, спомнят си думите му негови сътрудници.
Който е интелигентен, ще се отърве от биячите и дрогата и ще се заеме с естествени неща, бил безапелационен министърът. Допълвал, че формулата за магарето, тоягата и моркова е използвана във връзка с сенчестия бизнес.

Затова и част от участниците в тази неповторима очевидна среща одобряват предлагането на прочут предприемач за лондонската вечеря. Единственият поканен, който отказал да се появи в съветския ресторант, е Илия Павлов. „ Обясни, че „ Мулти “ няма проблеми с властта и престъпната тематика “, споделя един от хората, акредитиран тогава да предложения Павлов в Лондон.
Останалите пристигнали с разнообразни полети на „ Хийтроу “ и отседнали в първокласни хотели. Двама дохвърчали от Съединени американски щати и Виена.
Под звуците на „ Поручик Галицин “ почнали да умуват по какъв начин да избегнат конфликти с властта. Всички били единомислещи, че е неуместно да афишират война на Министерство на вътрешните работи и държавното управление, търсели компромисен вид.

Преговорите ръководел един от най-известните и през днешния ден предприемачи. Именно той дал предлагането да се разпределят териториите на групировките и да не се конфронтират. Това означавало закопаване на томахавката от СИК и ВИС-2, които имали спорове в някои от бизнесите си. Въпреки различията било реализирано съглашение да не се реагира на акциите на Министерство на вътрешните работи.
Стигнало се до невиждана хрисимост по въпроса известно време да спрат контактите със своите хора в Министерство на вътрешните работи и службите. Целта била да ги запазят от вътрешните следствия, които се провеждали по заповед на министъра. По време на неколкочасовото заседание единствено двама били срещу снишаването и убеждавали останалите, че са огромни и никой нищо не може да им направи. „ Плащаме луди пари, имаме суперадвокати, имаме хора на всички места, какво ще им траем “, изежили се те при започване на диалога. После мирясали, когато им обяснили, че от революционни дейности могат да пострадат всички, а най-лошото – ще секне потокът от пари.
Огнян Стефанов, „ 168 часа “
Инфо: Марица

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР