Локо Пд спечели за първи път Купата на България. Пред

...
Локо Пд спечели за първи път Купата на България. Пред
Коментари Харесай

Локо Пд с първа Купа на България

Локо Пд завоюва за първи път Купата на България. Пред 20 000 пловдивчани на Националния стадион словенецът Ален Ожболт (73) провря топката с пета във вратата на Ботев Пд и донесе историческа първа купа на " смърфовете ". Въпреки тоталното предимство на почитателите на " канарчетата " (почти 3:1) " черно-белите " реализираха триумф на паметната дата 15 май, на която преди 15 година победиха с първата си (и единствена досега) шампионска купа.

" Пловдивското Юве " имаше 4 изгубени финала за трофея - през 1948, 1960, 1971 и 2012 година Ботев излезе със самочувствието на любимец поради по-предното място в класирането и с копнеж да повтори триумфа от преди 2 година Мача от ложата изгледа президентът на България Румен Радев в компанията на президента на ПФЛ Стефан Капралов.

Тимът на Бруно Акрапович заслужи успеха и ще се завърне в евротурнирите след 7 години пауза.

Около 1000 от почитателите на Локо не бяха стигнали до Националния стадион, когато Рефер №1 за 2018 година Николай Йорданов свири началото на финала. Привържениците попаднаха в запушалка на " Цариградско шосе " поради неприятната организация на придвижването. Мачът стартира с тежък конфликт сред Еберт Кардосо и Милош Петрович, което наложи лекарските екипи да влязат на терена.

" Ботев Пловдив идва! Нека играта за трона стартира ", написаха бултрасите в хореографията си под карта с емблемите на отстранените по пътя към финала противници.

Сектор " Г " към момента не беше цялостен и това попречи при започване на мача да бъде вдигната и хореографията на " смърфовете ". Първата опция за гол пропусна Антонио Вутов (7), който с глава от няколко метра стреля над гредата. Секунди по-късно всички на трибуните приветстваха облика на легендата на Ботев и България Динко Дерменджиев на светлинното табло, който напусна този свят при започване на месеца.

Момчил Цветанов изведе Ожболт (14) самичък против Даниел Кайзер, само че героят в мача бе с тил към задачата и не се ориентира в обстановката, а полският пазач мазета в ъглов удар. Много интензивният Цветанов на няколко пъти проби през Джонатан Перейра, само че сътрудниците му в офанзива не успяваха да нанесат голов удар. За Малкия шивач това е пета купа, откакто той е триумфирал още с Литекс (2), ЦСКА и Славия.

След почивката треньорът Николай Киров - Белия извади неубедителния Перейра и го размени с Филип Филипов. Локо стартира по-активно, а Анте Аралица получи жълт картон. При " канарчетата " Феребори Доре смени бразилеца Еберт Кардосо. Високият защитник Стивън Езе (63) беше покрай гола след изстрел с глава, само че Кайзер избави ослепително. В 73-ата минута с дълго подаване бе изведен Димитър Илиев, който с глава откри Анте Аралица зад отбраната. Филипов съумя да почисти с прекрасен шпагат, само че топката остана в хърватина покрай аутлинията, само че той съумя да откри Ожболт пред вратата и словенецът технично с пета провря топката сред Пиргов и Димитров и около Кайзер за 1:0. Голмайсторът възпламени агитката и десетки последователи излязоха на пистата, с цел да го поздравят. До края " канарите " се пробваха да пратят мача в продължения, само че не сътвориха нищо. Лидерът им Тодор Неделев също беше надалеч от най-хубавите си дни. След последния съдийски сигнал притежателят на Локо Христо Крушарски беше без дрехи на пистата в чест на най-важното пловдивско дерби в историята.

След мача

Бруно Акрапович, треньор на Локо:

" Тази победа е удостоверение, че моята работа е качествена. Някои хора не ми имаха вяра. Фантастично показване. Имахме по-добрите шансове против страховит съперник. Допуснахме положения през първото полувреме. Направихме промени и нещата се оправиха. Съперникът играе колкото му позволихме ние. Надявам се да стигнем колкото се може по-далеч в евротурнирите. "

Голмайсторът Ален Ожболт:

" Най-важното е, че не позволихме на Ботев да стигне до шансове. Поздравления за треньора, който построи подобаващата тактичност. Атмосферата беше невероятна. Как да не играеш за тези почитатели. Колкото до гола, това беше единственият късмет да вкарам, защото зад мен имаше бранител. Много се веселя на триумфа. Надявам се да играя за Локо и тази аудитория и в евротурнирите. "

Христо Крушарски, притежател:

" Момчетата се надъхаха повече, в сравнение с аз преди мача. Заслугата е тяхна. Този мач в Пловдив щеше да има още по-добра атмосфера. Такъв празник не се е случвал скоро на български стадион. Оттук нататък Локомотивът върви към Европа. Ще имаме положителни триумфи и там. Обещания не поемам, а върша това, което мога, и го правя от малко малко съвършено. Всеки си има лично мнение, малко ли бяха рецензиите. Човек би трябвало да е над нещата, да приема негативите и да се радва на позитивите. Момчетата споделиха, че наградите не ги интересуват, а какво ще им дам аз, това към този момент е мое решение. "

Николай Киров, треньор на Ботев:

" Двубоят се разви по този начин, че се виждаше, че всичко ще се реши с една неточност. За жал я направихме ние. Първото полувреме допуснахме много брак в нашите дейности, на нас това ни въздейства. Локо ни наказа на контраофанзива. Получи се равносилен дуел, а една неточност го реши. Не трябваше да се позволява тази обикновена неточност в отбрана. Тази загуба ще ни натежи, няма по какъв начин. Доста мъчно, само че би трябвало да намерим метод да излезем от обстановката, в спорта е по този начин. Имаше много напрежение у състезателите. Този брак сигурно е идвал и от това напрежение. Ако бяхме победили, щяхме да търсим положително показване в Европа. Засега не бих възнамерявал нещо в дълготраен проект. "
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР