Логистичният сегмент може да бъде определен като един от най-бавно

...
Логистичният сегмент може да бъде определен като един от най-бавно
Коментари Харесай

Имот, който се наема още по време на строеж

Логистичният сегмент може да бъде избран като един от най-бавно разрастващите се в бранша на недвижимите парцели. Може би повода ненапълно се крие във обстоятелството, че той е тясно обвързван с условията на бизнеса. Преди рецесията акцентът беше върху реновирането на съществуващата база, чиято огромна част построена преди 1989 година При втория напредък на пазара на недвижими парцели, който следим през последните години, акцентът е върху новото строителство. Близо 70% от строящите се сега логистични и складови бази към този момент са отдадени чартърен.

„ Търсенето на съвременни складови и логистични площи в София остава високо и пазарът през последните месеци го потвърждава. Ръстът на предлагането не е огромен, само че чакаме новите площи да бъдат усвоени бързо и наемната интензивност да е по-висока спрямо миналата година “, споделя Владимир Гюрджиев, управител „ Индустриални парцели и развиване на имоти “ в Cushman & Wakefield Forton.

Данните на компанията демонстрират, че през първото тримесечие на 2018 година общият размер на усвоените индустриални площи в София е бил 39 400 кв.м. Част от тях са новозавършени здания за лично прилагане и се намират в региона на летище София. Тази част от столицата остава желана от логистичните оператори и куриерски компании, чиито бизнес в огромна степен е обвързван с въздушен превоз. Складове за продажба там няма, а пространствата, които се отдават чартърен са доста малко, сочи информация в най-големия уебсайт за недвижими парцели imot.bg . Склад от 2000 кв.м. може да бъде нает против 10 000 EUR на месец. Помещението се намира в нова и съвременна постройка, издигната през 2010 година Най-скъпият парцел от този сегмент в региона на летище „ София” е склад с повърхност 8000 кв.м. и месечен наем от 32 000 EUR.

Доказателство за недостиг в сегмента е, че единствено 2% е делът на свободните площи. През първото тримесечие наемите на съвременни складови и логистични площи в столицата се задържаха на 4.5 EUR/кв.м. и на 4 EUR/кв.м за по-големи парцели. В региона на летището равнищата надвишават 5 EUR/кв.м. Засиленият капиталов интерес към индустриални площи докара до лек спад на доходността, като към началото на годината тя понижа до 8.75%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР