Lockheed Martin, един от основните производители на Javelin, ще удвои

...
Lockheed Martin, един от основните производители на Javelin, ще удвои
Коментари Харесай

Западните оръжейни компании срещат трудности с увеличаване на производството

Lockheed Martin, един от главните производители на Javelin, ще удвои производството им. Raytheon Technologies няма да може да направи повече ракети Stinger преди 2023 година заради доста лимитирани ресурси от материали. Европейската отбранителна промишленост е привикнала да създава комплицирани оръжия в доста дребни серии за дълъг интервал от време, което е уместно за спокойно време.
Западните държавни управления приготвят проекти за пазаруване на оръжия, с цел да запълнят запасите си, намалели от снабдяването на Украйна във войната ѝ против Русия. От февруари насам Съединени американски щати са дали на Украйна военна помощ на стойност към 17 милиарда $, Европейски Съюз - към 2.5 милиарда евро, а Англия - 2.3 милиарда паунда. Продължаващите военни дейности обаче понижават запасите на поддръжниците на Украйна, които скоро може да бъдат принудени да стартират да ѝ изпращат по-старо въоръжение.

Според Министерството на защитата на Съединени американски щати от началото на военните дейности Съединени американски щати са изпратили на Украйна над 8500 ракети Javelin, над 1400 ракети Stinger и над 800 хиляди 155 мм снаряда, като Center for Strategic & International Studies прави оценка запаса на тези типове амуниции като " стеснен ".
Реклама
В началото на октомври Lockheed Martin, един от главните производители на Javelin, съобщи, че ще удвои производството от сегашните 2100 до близо 4000 ракети годишно, с цел да покрие търсенето. През април Грег Хейс, изпълнителен шеф на Raytheon Technologies, съобщи, че компанията няма да може да усили производството на ракетите Stinger преди 2023 година заради " доста лимитирани ресурси от материали за производството на Stinger ", като добави, че " Министерството на защитата не е купувало Stinger от към 18 години, а някои от съставените елементи към този момент не се оферират на пазара ". В момента в Съединени американски щати има единствено един цех, който създава 155 мм снаряди, чийто потенциал е 14 хиляди снаряда месечно, оповестява AFP. От своя страна Business Insider заяви, че Съединени американски щати търсят производители, които да са в положение да създават до 12 хиляди 155 мм снаряда месечно.
Положението в Европа
Производството на оръжия в Европа е надалеч по-лошо от това в Съединени американски щати. Усилията на европейските страни да модернизират своите обичайно недобре финансирани армии разкриха, че отбранителната промишленост на континента не е готова да покрие нарасналото търсене в изискванията на война в Украйна. От началото на военните дейности в края на февруари страните от Европейски Съюз дадоха обещание да изразходват повече от 230 милиарда евро за модернизиране на въоръжението си.

" Проблемът на европейската отбранителна промишленост е, че тя е привикнала да създава комплицирани оръжия в доста дребни серии за дълъг интервал от време, което е уместно за спокойно време ", декларира пред Politico Дейвид Чур, основен финансов шеф на Czechoslovak Group (CSG), най-големия чешки производител на оръжия. " Но ситуацията в областта на сигурността се е трансформирала, нужни са вложения за милиарди. "

Войната на Русия не е единствената причина за желанието за модернизиране на европейските въоръжени сили. Много огромни европейски страни също по този начин упорстват континентът да не разчита на американската войска или на американска отбранителна промишленост, с цел да пази личните си граници. В своята тирада на конференцията Eurosatory 2022, най-голямото интернационално ревю на промишленостите за наземна и въздушна защита, френският президент Еманюел Макрон съобщи, че Франция е навлязла в режим на " военна стопанска система, в който съгласно мен ще бъдем дълго време ".
Според Министерството на защитата на Съединени американски щати от началото на военните дейности Съединени американски щати са изпратили на Украйна над 8500 ракети Javelin, над 1400 ракети Stinger и над 800 хиляди 155 мм снаряда, като Center for Strategic & International Studies прави оценка запаса на тези типове амуниции като " стеснен ". Реклама
" Да изразходвате доста средства за покупка в чужбина не е добра концепция. Трябва да харчим доста, само че би трябвало да мислим в духа на европейската стратегическа автономност, сподели Макрон. - Трябва да укрепим европейската софтуерна и отбранително-индустриална база. "

В отговор на засиленото търсене европейските отбранителни компании се пробват да наваксат, като усилват производството и личните си благоприятни условия. Много от европейските поръчки за въоръжение обаче към момента се извършват в чужбина, да вземем за пример в Съединени американски щати и в Южна Корея. През юли да вземем за пример Полша подписа договорка с Южна Корея на стойност 14.5 милиарда евро за поръчка на 1000 танка K2, над 600 гаубици K9 и на 3 ескадрили FA-50.
Намаляване на непознатото въздействие
Купуването на въоръжение от европейски производители освен ще подкрепи европейската отбранителна промишленост, само че и ще понижи зависимостта от страни като Китай, който Европейски Съюз и НАТО нарекоха " систематичен противник ", стремящ се да " подкопае интернационалния ред, учреден на правила ". Зависимостта от Китай е една от най-големите недостатъци на Европа, като съгласно немския мозъчен концерн Ifo Institute близо половината от немското произвеждане е подвластно от основни запаси от Китай.

Друга проблематична област за континента е производството на полупроводници. Европа дава отговор единствено за 10% от международното произвеждане на чипове, като Европейски Съюз си е сложил за цел да удвои този дял до 2030 година, като за задачата са планувани до 43 милиарда евро. Според производителите обаче тази инвестиция е неведнъж по-малка от нужното.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР