Лобистката акция на екоминистъра Нено Димов в Комитета по световното

...
Лобистката акция на екоминистъра Нено Димов в Комитета по световното
Коментари Харесай

Беззъбо решение на ЮНЕСКО за Пирин след лобистка намеса

Лобистката акция на екоминистъра Нено Димов в Комитета по международното завещание ЮНЕСКО от предходната седмица в Париж си е споделила думата и с поддръжката на 11 страни отвън Европейския съюз, в четвъртък, в Бахрейн,е гласувано беззъбо решение на организацията по проблема с Националния парк " Пирин ".

В него най-общо се предлага на България да съблюдава европейското и националното екологично законодателство при ръководството на предпазената зона и да прави екооценки на всяко капиталово желание в парка " Пирин ", който е под егидата на комитета. Това кардинално е нещо, което не би трябвало да се припомня на една правова страна.

Първоначално се планираше българското държавно управление да бъде задължено да извърши оценка за влияние върху околната среда (ОВОС) на новия проектоплан за парка, който е на трупчета от години. Предвидено беше и искане да не се ползва признатата в края на декември 2017 година актуализация на настоящия проект, която отваря път за построяването на втори кабинков лифн в ски зоната Банско, която се ръководи от концесионера " Юлен ".

Отслабването на позицията на ЮНЕСКО пристигна откакто импортираното проекторешение претърпя редица редакции на текстовете по предложение на Азербайджан, Буркина Фасо, Куба, Босна и Херцеговина, Зимбабве, Китай, Танзания, Бразилия, Тунис, Кувейт и Ангола, чиято поддръжка наподобява е получил Нено Димов по време на срещата обяд в централата на ЮНЕСКО в Париж, за която се разбра след медийни изявления и еводомството след увъртания удостовери. Тъй като България не е член на комитета, тя не може да желае промени и на съвещанието просто присъстваше делегация, водена от вицепремиера Валери Симеонов, който е измежду върлите бранители на ски градежите в Пирин.

От " За да остане природа в България ", която е твърдо срещу използването на проект за парка без да му е осъществена екооценка, разясниха, че евентуално разноските за командировката на тази делегация в Бахрейн са повече от нужните средства за оценка на резултата на документите. Екоорганизацията оспорва в съда неналичието на екооценка и към този момент решенията на магистратите са в тяхна изгода, само че се апелират от Нено Димов, съгласно който няма потребност от такава, защото всяко капиталово желание в парка би трябвало да предстои на Оценка на въздействието върху околната среда.

" Днешното решение на Комитета по международното завещание на ЮНЕСКО демонстрира, че българското държавно управление е твърдо решено да допусне застрояване на Национален парк " Пирин " и сеч на вековните му гори. Залогът е толкоз огромен, че явно българското държавно управление си е разрешило да да стартира политическа игра на доста високо дипломатическо равнище със страни отвън Европейския съюз с очевидното предпочитание да разреши на скрити зад офшорни компании стопански ползи да застроят Национален парк Пирин ", показва се в позиция на " За да остане природа... ".

В нея се добавя, че обединението ще продължи да отстоява настояването си Пирин да бъде недокоснат, употребявайки всички лостове на гражданското общество и на правосъдната система.

Съвсем различен прочит на случилото се в Бахрейн има държавното управление, което заяви в четвъртък, че българската делегация на Симеонов е защитила държавната позиция за парк " Пирин ". Според държавната пресслужба, гласуваните препоръчани от българска страна текстове на резолюцията са потвърждили устойчивото ръководство на обекта на международното завещание и вероятността за уравновесено развиване на туризма в националния парк.

" Първоначалното проекторешение на ЮНЕСКО призоваваше да не се извършва решението на Министерски съвет, както и изискваше от България да извърши стратегическа екoлогична оценка на новия проект за ръководство, каквато не се изисква от европейското и българско законодателство и би блокирало развиването на района за десетилетия напред. В рамките на три дни българската делегация организира редица срещи с Международния съюз за отбрана на природата и делегациите на всички останали държави-членки на Комитета, които гласоподаваха с единогласие препоръчаните редакции ", допълват от Министерския съвет.

Според държавното управление ни, с признатото редактирано решение ЮНЕСКО отбелязва, че " разширението на ски инфраструктурата в Национален парк " Пирин “ към този момент е разрешено и изисква българската страна да се придържа прецизно законовите процедури по приемането на капиталови оферти, тъй че да не се повреди цената на обекта ".

По думите на Тома Белев, ръководител на Асоциацията на българските паркове, в признатото решение, което към момента не е оповестено, не се визира изобщо нищо обвързвано с нов кабинков въжен превоз или разширение на ски инфраструктурата в Банско, а то е сведено до нормално увещание, че страната ни би трябвало да съблюдава законите и решенията на съда.

От кабинета осведомиха още, че Симеонов е поканил представителите на ЮНЕСКО да посетят град Банско и Националния парк " Пирин “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР