Лиз Тръс се превърна в най-кратко управлявалият министър-председател на Великобритания,

...
Лиз Тръс се превърна в най-кратко управлявалият министър-председател на Великобритания,
Коментари Харесай

Журналист по Дарик: Борис Джонсън беше изнудван да се кандидатира за премиер

Лиз Тръс се трансформира в най-кратко управлявалият министър-председател на Англия, откакто подаде оставка след едвам 45 дни на поста.

“Не е несъмнено, че Борис Джонсън няма да се завърне. Просто няма да се завърне тъкмо в този момент. Мисля, че всички негови пътеки са към момента отворени. Това, което следим в английската политика сега, е невиждано, защото става дума за избиране на министър-председател по феноменално недемократичен път. Първо, приказваме за процедура, която е изцяло лишена от национална представителност, и второ - много спонтанна и за сегашните разбирания. Джонсън на процедура по този начин и нямаше желание да се яви на това надпреварване, което може по този начин или другояче да не се случи. ”

Това съобщи журналистът Мария Спирова в ефира на Дарик радио.

“Той беше обществено изнудван от Консервативната партия да се включи в това следващо състезание за премиерския пост, само че в действителност нямаме никакви данни, че е имало такова решение от негова страна. Това, което знаем е, че най-вероятно той нямаше поддръжката на 100 претенденти, макар че хора от неговия екип го намекнаха, само че доказателства нямаше ”, съобщи тя.

“Възможно е и фактически да се е полакомил, само че някой да го е разубедил в последния миг. Той е човек, който не е в позицията да сплоти една партия, която сега се разпада като суха бисквитка на разнообразни фракции, свързани с другите им показа за икономическа политика и епическо държание. Борис Джонсън е една прекомерно разграничителна фигура, с цел да може да се оправи с този миг. Дали изобщо ще има състезание въобще не е ясно, защото сега има единствено един кандидат – Риши Сунак.

Сунак е типичният представител на поколението консервативни политици, което ръководи Англия след Брекзит. Той е доста упорит и дължащ политическото си израстване на Борис Джонсън, против който трагично застана единствено преди няколко месеца. Неговата оставка като финансов министър повлече края на Бо́рисовото ръководство ”, напомни Спирова.

“Риши Сунак е женен за извънредно богата индийска наследница. Самият той е измежду най-богатите политици сега във Англия и това е част от неговия имиджов проблем. За доста хора той няма връзка с бедното население на Англия. Наложи му се да преглътне всичките си десни полезности и да провежда и удържи най-щедрите дотации и заплати, когато по време на Ковид рецесията стопанската система замря. Той е известен измежду мнозина, точно тъй като направи оцеляването им допустимо през тежката Ковид рецесия ”, означи Спирова.

“Сунак ще встъпи в служба в една обстановка, в която Брекзит стартира отчетливо да хапе, защото е налице доста остра застоялост освен на вложенията към Обединеното кралство, само че и на общата търговия, която Англия съумява да извърши, откакто се отдръпна от най-големия интернационален пазар. На процедура в хазната просто не постъпват пари и концепцията на Тръс да ореже налозите, провокира разтърсване, защото страните към този момент не възприемат Англия като благонадежден сътрудник. Политическият хайлайф на Англия не е привикнал да не се употребява с голям престиж и към момента не може да се ориентира в тази нова действителност ”, сподели журналистката.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР