Лия Петрова (цигулка), Орелиен Паскал (виолончело) и Александър Канторов(пиано) ще

...
Лия Петрова (цигулка), Орелиен Паскал (виолончело) и Александър Канторов(пиано) ще
Коментари Харесай

Млади класически звезди от световните сцени превземат зала „България“ на 17 ноември

Лия Петрова (цигулка), Орелиен Паскал (виолончело) и Александър Канторов( пиано) ще показват Тройния концерт на Бетовен. Само няколко дни по-късно със същия концерт ще партнират на Парижката филхармония. Со Рианг (пиано) ще има удоволствието първа в света да е солист на Поемата за пиано, хор и оркестър „ Нотр Дам “ на Роланд Баумгартнер, в който ще се включи и Националният филхармоничен хор.

Списъкът на награди на новото потомство типичен музиканти, които ще слушаме в София, е повече от  впечатляващ. Младите музиканти покоряват изрично най-престижните международни подиуми, а Софийската филхармония предлага големия  късмет да ги чуем в една вечер.  
Талантливият млад пианист Александър Канторов, определян от списание „ Грамофон “ като „ огнедишащ виртуоз с лиричен сексапил “,  а от „ Fanfare “ на „ превъплътеният Лист “  е роден на 20 май 1997 година в Клермон-Феран, Франция, в семейство на съветски емигранти. Баща му е цигуларят и диригент Жан-Жак Канторов, музикант със забележителна кариера, майка му също е цигуларка. През 2019  Александър получава първа премия, златен орден и Голямата премия на XVI Международен конкурс „ Чайковски “, като на финала извършва Втория  концерт за пиано и оркестър на Чайковски  и Втория концерт за пиано и оркестър на Брамс. Той е първият французин, печелил състезанието „ Чайковски “ в цялата му досегашна история.
На 27 години Орелиен Паскал към този момент е лауреат на няколко интернационалните състезанието, в това число състезанието „ Емануел Фойерман “ през 2014, където печели Голямата премия и премията на публиката, както и състезанието „ Кралица Елизабет “ в Брюксел и Международния конкурс за виолончелисти „ Пауло “ в Хелзинки.
Лия Петрова се трансформира в откритие  на интернационалната сцена през 2016, когато завоюва първата премия на състезанието „ Карл Нилсен “ в Дания, управителен от Николай Шепс-Знайдер. Две години по-късно тя записа за Orchid Classics   Концерта на Нилсен и Първия концерт на Прокофиев с Филхармонията на Одензе и естонската диригентка Кристина Поска. Този първи албум й завоюва признанието на интернационалната преса - Лондонският „ Sunday Times “ се възхищава на нейния „ прелестен тон - зрял и сребрист, изразен с величествена просторност “, „ Pizzicato “ в Германия също квалифицира звука й като " сребрист и чист ", а „ Gramophone “ възхвалява изключителното й  „ тонално многообразие в превъзходен диск ". „ The Strad “ е впечатлен от  нейната „ естествена виртуозност “,  а списание „ Classical Music “ намира интерпретацията й на концерта от Нилсен  за „ удивително добра “ и „ мощно лирична “.

Пианистката Со Рианг  е родена в Сеул. Баща й е професор, държавен секретар и консултант на президента на Корея, а майка й е специалист по антики. Едва петгодишна, Со Рианг стартира да свири на пиано и още в идващите години печели награди от няколко национални състезанието. На 16 години напуща Корея, с цел да учи пиано в майсторския клас на проф. Детлеф Краус вън Висшето музикално учебно заведение в Есен, което приключва с диплом за концертиращ пианист. Получава първата премия Folkwang и първата специфична премия на Международния конкурс „ Брамс “ в Хамбург.

Билети за концерта са налични на касата на зала „ България “ и в.
Източник: blife.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР