Ливанският парламент отново не успя да избере президент поради дълбоките

...
Ливанският парламент отново не успя да избере президент поради дълбоките
Коментари Харесай

Седми неуспешен опит на Ливан да си избере президент


Ливанският парламент още веднъж не съумя да избере президент заради дълбоките различия сред депутатите, до момента в който икономическата рецесия в страната, която няма държавен глава от 1 ноември, се задълбочава, съобщи Франс прес.

От края на септември насам Народното събрание заседава за седми път, без да успее да дефинира правоприемник на Мишел Аун. Нито лагерът на " Хизбула ", нито лагерът, противопоставящ се на мощната проиранска групировка, разполагат с ясно болшинство, с цел да наложат собствен претендент.

Депутатът Мишел Моавад, наследник на някогашния президент Рене Моавад, погубен през 1989 година, подкрепян от лагера на съперниците на Хизбула, получи 42 гласа през днешния ден, което е надалеч от нужните 86 гласа, с цел да бъде определен на първия тур, или пък 65 гласа, нужни за избиране на втори тур.

Петдесет депутати, измежду които и такива от лагера, подкрепящ Хизбула, пуснаха празни бюлетини. Други депутати написаха на бюлетините си лозунги, измислени имена или даже имена на умряли непознати водачи, като да вземем за пример това на сваления с прелом чилийски президент Салвадор Алиенде.

Моавад е считан за непосредствен до Съединени американски щати. Лидерът на " Хизбула " Хасан Насралла съобщи, че желае президент, който да не се подчинява на Вашингтон, а шиитската формация твърди, че желае консенсусен претендент, който към момента не е показала.

В изявление пред пресата християнският народен представител Сами Гемайел, дал своя вот за Моавад, изрази страдание, че тази патова обстановка е " за сметка на страната, народа, стопанската система и конституцията ".

" Не можем да останем в тази кланова и конфесионална логичност на компромиса, която докара страната до тази обстановка на парализа на институциите ", съобщи от своя страна депутатът Фирас Хамдан, определен от протестното придвижване през 2019 година.

Парламентът на Ливан ще се опита да избере още веднъж президент на 1 декември.

Изборът на президент може да отнеме месеци, както се случи през 2016 година, когато Мишел Аун беше определен, откакто страната остана без президент в продължение на 29 месеца. Съгласно настоящата конфесионална система за систематизиране на властта, президентският пост на републиката е непокътнат за християнин маронит.

От 2019 година Ливан претърпява една от най-тежките стопански рецесии в света, а държавното управление е подложено на критика от Международния валутен фонд (МВФ) за бавното движение на осъществяване на промените, които са авансово изискване за отпущането на финансова помощ. В изказване през вчерашния ден Световната банка предизвести, че " невижданият институционален вакуум в Ливан ще забави приемането на основни промени, което ще задълбочи проблемите на ливанския народ ".

" Свиването на действителния Брутният вътрешен продукт на Ливан с общо 37,3% от 2018 година насам - едно от най-тежките в света - към този момент унищожи 15 години стопански напредък ", съобщи Световната банка.

От 1 ноември отпред на Ливан е държавно управление в оставка, което има за задача единствено да обслужва настоящите въпроси и не може да взима значими решения, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР