Литва стои зад нас. Латвия стои зад нас.“ Във видео

...
Литва стои зад нас. Латвия стои зад нас.“ Във видео
Коментари Харесай

Най-близкият съюзник на Путин в ЕС е изправен пред важно изпитание

„ Литва стои зад нас. Латвия стои зад нас. “ Във видео тирада пред водачите на Европейския съюз предишния четвъртък украинският президент Володимир Зеленски изброи страните, посочили взаимност с неговия народ.

После стигна до Унгария и тонът му се промени. „ Унгария… желая да спра тук и да бъда почтен. Веднъж вечно. Трябва да решите за себе си с кого сте. Виж, Виктор, знаеш ли какво се случва в Мариупол? “

Коментарът на Зеленски беше адресиран към унгарския министър председател Виктор Орбан, който се явява на парламентарни избори в неделя, и акта на жонглиране, който извършва от началото на съветската експанзия доскоро повече от месец. Войната на Русия против Украйна символизира световния спор сред автокрация и народна власт, а идните избори в Унгария единствено след дни слагат началото на тази битка. Не е ясно дали десетилетното другарство на десния популист Орбан с съветския президент Владимир Путин ще му навреди на изборите, споделя за CNN Рут Бен-Гиат, професор по история и италиански науки в Нюйоркския университет.

Поддържайки деликатна линия в връзките си с Путин, други страни членки на Европейски Съюз и гласоподаватели, Орбан се опита да показа неутралитета като най-хубавия интерес на Унгария. Но оставането настрани от войната на Путин ще става по-малко допустимо, колкото по-дълго продължава спорът.

Орбан оправдава своята „ внимателна, прагматична позиция “ като отбрана на унгарското богатство и сигурност.

В същия ден, в който Зеленски уточни Унгария с пръст по време на обръщението си към Европейски Съюз, Орбан разгласява фотография на страницата си във Фейсбук на водачи на НАТО, които театралничат и слоган: „ Ние поддържаме унгарските ползи. Няма да позволим Унгария да бъде въвлечена в тази война! “. По същия метод на протест на 15 март той съобщи пред поддръжниците си: „ Трябва да отстояваме нашите интереси… Трябва да стоим настрани от войната. “

В реалност Орбан, най-близкият съдружник на Путин в Европейски Съюз, в никакъв случай не е бил безпристрастен във връзка с Русия. Когато страната анексира Крим през 2014 година, Орбан не е податлив да наложи наказания на Европейски Съюз, потвърждавайки, че „ сигурността в района може да бъде реализирана единствено с Русия “. Малко преди Русия да нападне Украйна, Орбан съобщи, че 2021 година е най-хубавата до момента за руско-турските връзки, базирайки се на „ уважението “ на Путин към Унгария.

Докато унгарският водач разкритикува нашествието и отвори източната граница на страната за украински бежанци, той отхвърли всички ограничения, които могат да подкрепят военната защита на Украйна, като да вземем за пример позволяване на оръжия да се транспортират през територията на Унгария. Орбан отхвърля и глобите против съветската енергетика, които биха били най-въздействащите против Путин. Той от дълго време употребява богатите съветски доставки на нефт и газ като лост към Германия, Сърбия и други европейски страни.

По същия метод Орбан също е явен за пренебрежението си към демокрацията. През 12-те години нелиберално ръководство той понижи свободата на пресата и правосъдната власт и демонизира небелите мигранти в името на това да резервира в Унгария най-вече бели и християни. Репресивните закони против лица от ЛГБТ+ общността, които референдум в същия ден на изборите цели да продължи, към този момент провокираха правосъдно произвеждане на Европейската комисия против Унгария.

Затова идните избори, които съставляват невиждано предизвикателство за властта на Орбан, имат значение. Шест партии, в това число някогашните му съдружници от крайнодясната партия „ Йоббик “, се сплотиха в коалиция, с цел да се опитат да го победят. Водени от Петер Марки-Зай, 49-годишен закостенял недодялан кмет, те са обединени в опозицията си против това, което Марки-Зай назовава „ корумпираната тирания “ на Орбан.

Орбан има главното преимущество на тези избори – неговият надзор върху изборния уред и правосъдната система прави доста по-трудни провокациите за продобиване на изборните резултати. Войната също по този начин отвлича вниманието от икономическите проблеми на Унгария и държавното управление залага, че данъчните отстъпки и пенсиите, както и нарастването на заплатите ще раздруса гласоподавателите повече от обещанията на опозицията да понижи автократичните злоупотреби.

Правителственият надзор на Орбан върху медийното отразяване също е основна част от всеки триумф в изборите. На парламентарните избори през 2018 година цензурата и въздействието на държавните медии означаваха, че „ опозиционните възгледи не можеха да доближат до обилни елементи от електората “, както написа анализаторът Габор Поляк. Оттогава контролът върху медиите се ускори. Марки-Зай споделя, че не е канен да взе участие в телевизия от 2019-а. И най-после – войната е притеснителна. Много унгарци, изключително в партия „ Фидес “ на Орбан отвън градските центрова, може по-скоро „ да стоят в профил “, виждайки прагматичната и внимателна позиция на Орбан като рационална.

В момента не наподобява, че приглушеният отговор на Орбан към Путин е уязвил съществено известността му и изборната конкуренция наподобява близо. Проучване на 23 март дава на Орбан и неговата партия 41% от електората, а на опозицията – 39%. И въпреки всичко, даже и Орбан да остане на поста, неговият модел на ръководство, учреден на потискането на правата, може да стане по-малко прелъстителен, а солидарността му с Путин – все по-голяма отговорност.

Проучване на мозъчния концерн Publicus демонстрира, че даже измежду гласоподавателите на „ Фидес “ 44% считат съветската офанзива за експанзия, а 60% от респондентите в скорошно изследване на Euronews считат, че Унгария се е сближила прекалено много с Русия и Путин.

Унгария също може да се окаже все по-изолирана в границите на Европа , защото нейният идеологически съдружник Полша вижда изгодите от солидарността с демокрациите. През декември 2020 година Европейският парламент утвърди „ изискване за върховенството на закона “, което свързва опцията за средства от Европейски Съюз с уважението на страните членки към демокрацията.

Преди началото на войната Полша и Унгария започнаха оборване против това, само че Съдът на Европейския съюз го отхвърли. Орбан разчита на фондовете на Европейски Съюз, неотдавна и поради помощта им с украинските бежанци, тъй че използването на това предписание може да затрудни нещата за него.

В последна сметка оградата на Орбан от „ стратегическо успокоение “ и желанието му да избегне недоволството на Путин карат унгарската коалиция да наподобява като решителна и кардинална мощ в унгарската политика. „ Трябва да изберем Европа, Запада, НАТО, народна власт, господство на закона, независимост на печата, един доста друг свят. Свободният свят “, споделя Марки-Зай.

Това обръщение евентуално ще набере инерция в Унгария, без значение какво ще се случи на тези избори.

Анализ на Рут Бен-Гиат за CNN
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР