Лицето на един от четирите ангели херувими, "държащи" кубето на

...
Лицето на един от четирите ангели херувими, "държащи" кубето на
Коментари Харесай

Сензационно: Откриха херувим в Света София

Лицето на един от четирите ангели херувими, "държащи " кубето на "Света София " в Истанбул, беше разкрито при реставрационни работи

Върху него му е имало железна маска, която го е скривала няколко епохи и реставраторите са разкрили 7 пласта багра върху нея. Подобни маски се допуска, че има и върху другите три херувима, които са под свода на някогашната катедрала.

Предстои да се реши въпросът по какъв начин откритото лице ще бъде скривано по време на молебствия в джамията, защото съгласно мюсюлманските традиции не би трябвало са се виждат каквито и да са облици.

Най-вероятно ще бъде построена система с преносимо перде, както това е в този момент и пред другите икони, съществуващи в постройката. То ще закрива облиците на светците преди молитвите и след това ще бъде отваряно по време на туристическите визити.

Тези дни Света София е още веднъж в обсега на медиите в Турция, защото бяха завършени дългогодишните реставрационни работи по кубето на постройката и беше демонтирано голямото скеле, което беше там цели 17 години.

Така още веднъж се разкри величието и простора в главната част на някогашната катедрала, превърната тази година още веднъж на джамия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР