Лицата на Албена. В поредица от интервюта и репортажи ще

...
Лицата на Албена. В поредица от интервюта и репортажи ще
Коментари Харесай

Веселин Савоя, Албена– треньорът, превърнал голфа в мозъчна терапия

" Лицата на Албена ". В поредност от изявленията и репортажи ще Ви представяме експертите, които стоят зад цялостното прекарване, наречено Албена. Те се грижат за удобството на гостите в най-красивото ни ваканционно населено място, за тяхното посрещане, за кулинарното им прекарване, за спортните интензивности и занимателната анимационна стратегия, за опознаването на богатото културно-историческо завещание на Северното Черноморие, за тяхното здраве и релаксация.

Веселин Савоя е движещата мощ на Albena Indoor Golf Academy. Той е сертифициран PGA треньор и един от дребното голф експерти в България. Завършил е Националната спортна академия „ Васил Левски “ в София със компетентност „ Кинезитерапия “. Специализира „ Икономия на спорта “ в Германия, обхващайки маркетинговите и административни аспекти на спортния мениджмънт. Първите си стъпки в голф преподаването прави в Европейската федерация на голф учителите – EGTF, където научава основите на новото си предопределение. Преминал е и тригодишно образование към професионалната голф асоциация на Германия, която му донася най-титулуваната препоръка – тази на PGA треньор. Срещаме се с него на прага на новия сезон, когато зелените стадиони чакат първите искащи да се насладят на отпускащата голф игра.
-->
-    Г-н Савоя, от какъв брой време практикувате голф и каква беше първичната Ви мотивация да се захванете със спорт, за който обществото от време на време има спорно мнение?

-    Така е, даже и аз първоначално бях преднамерен към голфа, имах изключително мнение, възприемайки го като занятие за хора с доста пари и особено състояние в обществото. Но към този момент повече от 20 години животът ми е обвързван с него и нищо от първичната ми настройка не се оказа правилно. Възможно е обратно във времето в действителност голфът да е бил елитарно занятие, само че през днешния ден светът е друг и това не е по този начин. Единственото изискване е човек да има предпочитание и време за това. За страдание, множеството хора живеят прекомерно динамично и времето се трансформира в една от най-големите полезности. Но с цел да водим пълностоен живот е значимо да търсим непрекъснато салдото сред професионалните ни задължения и свободното време за нас, за фамилията, за приятелите, за голфа.

-    В всекидневието си се срещате с доста и разнообразни хора. Какъв е профилът на актуалния голф състезател, какво стимулира хората да заловен голф клъба?

-    Напоследък следя все по-динамично възобновяване и подмладяване, бих споделил, на типичния голф състезател - както в България, по този начин и в международен мащаб. Много младежи осъзнават комплексната добавена стойност, която играта им носи. На голф игрищата с изключение на да разпускат, те основават доста контакти, уголемяват кръгозора си и намират доста благоприятни условия за бъдещото си развиване. Но в последна сметка, най-важната за мен изгода е тази за човешкото здраве. Представете си една идилична среда, надалеч от забързаното всекидневие и напрежението, измежду тишината и спокойствието на чистата и непокътната природа. Три или четири дни в седмицата, в които незабелязано извървявате 10-12 километра, без да се постанова да вършиме неистови старания в спортни зали, а даже в противен случай – изпитвайки възприятие на благополучие и умиротворяване. Към всичко това прибавете и чувството за принадлежност към едно общество с доста ясно изразен общ интерес, което е заедно и си оказва помощ. Много двойки също избират голфа като място и време, което да споделят дружно.

-    Говорейки за здравните изгоди знаем, че имате доста сполучлив образец за това по какъв начин голфът може да бъде работеща терапия за хора с черепно-мозъчни контузии, такива претърпели мозъчен инсулт, или страдащи от заболяването на Паркинсон. Разкажете малко повече за това.

-    В зората на професионалната си кариера, когато фактически направих и първите си стъпки на зеленото игрище, бях част от здравен план под надпис „ Удар против мозъчния удар “, предоставящ терапия на хора, прекарали мозъчен инсулт. Тогава немски експерти използваха играта на голф като способ за справяне с последствията върху прочувственото и физическо положение на болните, а аз бях съпътстващ терапевт. Видях образно по какъв начин може по един новаторски и щадящ метод хората да се върнат към естествения си живот, имайки пълноценно и лишено от компликации всекидневие. Това ме стимулира да открия лична физиотерапевтична клиника в Лондон, където дружно с удобствата на близко голф оборудване започнах да организирам терапия за хора с черепно-мозъчни контузии, минали инсулт или страдащи от заболяването на Паркинсон. Постигнатите резултати ме мотивираха да се развия в тази област, да модернизирам квалификацията си, с цел да бъда потребен на обществото.

-    След 4 години – през 2012, се връщате в България, където голфът занапред прохожда, а родното Северно Черноморие стартира да става все по-видимо на международната голф карта. Какви са преимуществата на приморска Добруджа в това отношение?

-    През последните близо 12 години България се утвърди като една от водещите европейски, а за какво не и международни голф дестинации. Перла в короната ни са точно трите прелестни голф комплекса – Thracian Cliffs, Lighthouse и Black Sea Rama, които играчите от Западна Европа правят оценка извънредно високо. Само на час и половина от интернационалното летище във Варна, те са чудесно поддържани, с нужната доза драматизъм в пейзажа и уравновесено равнище на компликация.  

-    Напоследък ваканционно населено място „ Албена “ също получи своето справедливо място измежду тях. С какво комплексът се откроява?

-    Неслучайно девизът на Албена е „ Красива по природа “. Тук има неповторимо комбиниране на непокътната природа, необятна плажна линия и разнообразна хотелска част, хармонично вписана в заобикалящата я среда. Големият медицински център „ Медика – Албена “, комбиниран с лечебната мощ на локалната минерална вода, предлага благоприятни условия за рекреация, възобновяване и рехабилитация. Заради всичко това през предходната година стартирахме плана „ Albena Indoor Golf Academy ” във Flamingo Grand Hotel & SPA, където искащите могат да създадат своите първи стъпки в голфа посредством актуален цифров симулатор, или просто да упражняват на закрито в случай че времето на открито е неприятно. Междувременно, богатата спортна, културна и анимационна стратегия разрешава на половинките им и на децата да прекарват пълноценно и прелестно време. Впоследствие разширихме услугата, създавайки специфични голф пакети, предлагащи настаняване, треньорска услуга и ежедневни прехвърляния до околните голф стадиони, с цел да могат искащите да приложат знанията си на терен.

-    Ако би трябвало да мотивирате някого да стартира да играе голф, какво бихте му споделил?

-    Нека да опита и в случай че му хареса, дано не се отхвърля елементарно. Защото пътят е дълъг и изпълнен с провокации и страсти. Но удовлетворението идва с времето.

-    На финала, разкажете ни забавен случай, обвързван с треньорската Ви специалност и годините, прекарани на голф игрището.

-    Най-красноречив образец за силата и въздействието, които голфът има върху човек, е мой възпитаник и мога да настоявам другар, който постоянно е бил доста припрян, с изпънати нерви и експлозивен по темперамент. С отминаващото време на игрището, той се научи да бъде тъкмо противоположното – да прави оценка времето, да управлява страстите си и да демонстрира почитание към близък. Всеки би трябвало да знае, че в играта на голф няма съперници. Има сътрудници, които играят дружно против игрището. Този, който не е почнал с голф, той не може да разбере голфърите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР