Литовците започнаха да гласуват за нов президент, от когото очакват

...
Литовците започнаха да гласуват за нов президент, от когото очакват
Коментари Харесай

В Литва гласуват за нов президент: трима имат реални шансове за победа

Литовците започнаха да гласоподават за нов президент, от който чакат да понижи пропастта сред небогати и богати, която се уголемява в страната макар икономическия напредък, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Деветима претенденти се борят да наследят президентката Далия Грибаускайте, която изкара на поста два петгодишни мандата и може да опита да се бори за поста на Доналд Туск като ръководител на Европейския съвет. Но единствено трима от тях имат действителни шансове:
лявоцентристкият министър председател, 48-годишният Саулюс Сквернелис (на фотографията вляво), самостоятелният икономист Гитанас Науседа на 54 години и 44-годишната Ингрида Шимоните, някогашен министър на финансите, която се употребява с поддръжката на консерваторите.
Според допитванията Шимоните е желана от заможните и образованите жители, само че ненапълно популистките причини на Сквернелис му печелят поддръжка в по-бедните селски региони, отбелязва Агенция Франс Прес.

Има възможност наследникът на Грибаускайте да бъде определен на балотаж на 26 май - тогава ще се проведат и евроизборите в Литва.

Предизборната акция беше фокусирана върху вътрешнополитически въпроси като стопанската система, корупцията и обществената страна, макар че пълномощията на президента са основно в региона на външната политика и защитата.

Последните допитвания демонстрираха, че Шимоните води с поддръжка от над 26 %, само че Науседа и Сквернелис не изостават доста.

Литовците ще гласоподават през днешния ден и на референдум за конституционни промени, които да разрешат двойно поданство за стотиците хиляди литовци, които живеят в чужбина, и понижаване на броя на депутатите от 141 на 121.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР