Литературата на страните от Вишеградската четворка - Полша, Словакия, Унгария

...
Литературата на страните от Вишеградската четворка - Полша, Словакия, Унгария
Коментари Харесай

Софийски литературен фестивал'2017: на фокус са Полша, Чехия, Словакия и Унгария

Литературата на страните от Вишеградската четворка - Полша, Словакия, Унгария и Чехия - са фокус на петия Софийски книжовен фестивал, оповестяват уредниците му от Асоциация " Българска книга ". Дванадесет задгранични посетители и над 60 български създатели ще вземат присъединяване във събитието, което ще се организира паралелно с Панаира на книгата сред 12 и 17 декември в НДК.

От Полша гостуват писателката Кая Малановска, поетът Еугениуш Ткачишин-Дицки и Кшищов Варга, един от майсторите на всепризнатия полски книжовен репортаж. От Словакия идват създателите Михал Хворецки, Яна Беньова и Петер Били; от Унгария - Виктор Хорват, Ласло Мартон, Дьорд Драгоман, а от Чехия: Михал Айваз, Ива Прохазкова и Милош Урбан. Всички те са познати на българския четец със своите книги или преводи в поетични антологии, а някои към този момент са били у нас.

Към писателските срещи ще има нов метод: тематични полемики, домакинствани от известни български писатели и модерирани от лица от разнообразни сфери на изкуствата. Режисьорът Иглика Трифонова ще модерира диалог с присъединяване на Милен Русков и Георг Драгоман, Момчил Николов, Владимир Полеганов, Кая Малановска и писателката-психотерапевт Албена Стамболова ще приказват за логиката на психиката на актуалния градски човек, литературоведът Амелия Личева ще показа най-новото потомство жени-автори в българската литература. Деян Енев, Кристин Димитрова, Оля Стоянова, Радослав Парушев, Бойко Ламбовски, Александър Секулов, Захари Карабашлиев, Владислав Тодоров и Ангел Игов, чийто нов разказ следва да излезе, ще бъдат измежду другите създатели на сцената на литературния фест.

Организаторите възнамеряват и паралелна стратегия с изложения, концерти, полемики и занимания за деца. Новите български илюстратори и тематиката за самопубликуването - по какъв начин да издадеш и разпространиш книгата си самичък, ще бъдат обект на специфични събития.

Като акцент се обрисува галерия на дисидентските издания от Чехословакия пред 1989 година - персоналната сбирка на някогашния дипломат на Чехия в България Петър Поспихал, един от най-младите сподвижници на Вацлав Хавел. В диалог с него ще се включат основателите на българските " Глас " и " Мост " Владимир Левчев и Едвин Сугарев, Пламен Дойнов, Миглена Николчина и Михаил Неделчев.

Сред музикалните събития изпъква концерта на българския хип-хоп актьор и махленски стихотворец Стругаре. Повече за писателите и фестивала има на неговия уебсайт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР