Листата на чакащите за трансплантация у нас включва 870 души,

...
Листата на чакащите за трансплантация у нас включва 870 души,
Коментари Харесай

В листата на чакащите за трансплантация у нас са 870 души

Листата на чакащите за трансплантация у нас включва 870 души, процесите по донорство и трансплантации са извънредно забавени и като цяло България сега изостава съществено спрямо останалите страни в Европа. Това стана ясно по време на конференция в столицата във връзка идния първи мотофест в поддръжка на донорството и трансплантациите, който ще се организира от 23 до 25 юни по концепция на столични мотоклубове.

По думите на проф. Димитър Петков от УМБАЛ „ Проф. Александър Чирков “ лек напредък в трансплантациите е имало през 2015 – 2016 година, след което обаче е настъпил спад и обстановката още веднъж не е добра. Той бе безапелационен, че в болничното заведение се употребяват най-съвременните устройства изкуствено сърце като опция и 67% от лекуваните са изцяло ресоциализирани, само че е значимо да се засилва работата във връзка с донорството, с цел да има повече избавени човешки животи.

Според проф. Емил Паскалев у нас съотношението сред чакащи и трансплантирани е преобърнато, като чакащите са доста, а трансплантираните – малко, за разлика от напредналите европейски страни, където чакащите са доста малко и трансплантациите се правят бързо. Нефрологът посочи, че у нас сега има над 3500 пациенти на диализно лекуване и над 3500 в преддиализен етап, както и 675 бъбречно трансплантирани, като по-голямата част от чакащите в листата са тъкмо претенденти за бъбречна трансплантация.

Организаторите на проявата разясниха, че входът за всички събития ще бъде безвъзмезден, ще има дарителски кутии, а дарените суми ще отидат за закупуване на здравна инсталация.

„ София мото фест “ ще се състои в парковото пространство на Терминал 2 на летище София. Ще бъдат извършени голям брой събития – показване на нови модели мотори и коли, занимателни игри в детски ъгъл и спортна зона.

Програмата на фестивала ще включва музикални осъществявания на група „ Акага “, Дичо и други български реализатори. Водещи ще бъдат Калин Врачански и Асен Блатечки, които също поддържат самодейността. Специален посетител ще бъде националната певица Валя Балканска и „ 100 каба гайди “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР