Липсва справедливост при определяне на сметките за вода. Общото потребление

...
Липсва справедливост при определяне на сметките за вода. Общото потребление
Коментари Харесай

Мая Манолова: Липсва справедливост при определянето на сметките за вода и парно

Липсва правдивост при установяване на сметките за вода. Общото ползване се образува по един неправдив метод. Става дума финансовото натоварване на добросъвестните консуматори поради неизрядните платци и софтуерните загуби на вода. Това сподели националният омбудсмМая Манолова в ефира на БТВ.

„ При това разпределение на отговорностите всичко е в изгода на ВиК. Дружеството е в монополно състояние “, счита публичният бранител.

„ В случаите, в които има нерегламентирано прилагане на вода, течове или непоставени водомери, ВиК-дружеството нищо не губи, тъй като всичко това е за сметка на потребителите. Затова ВиК няма интерес да управлява действителното ползване на вода “, означи Манолова.

По думите ѝ нормите в България се пишат в полза на монополистите.

Според омбудсмана до момента в който всички живущи не се снабдят с водомери на отдалечен доклад в една етажна благосъстоятелност, няма по какъв начин да се регистрира фактически.

Има непочтено образуване на сметките за вода. Тези, които заплащат най-вече вода поемат сметките на неизрядните консуматори. Течовете и повредите по водопреносната мрежа е за наша сметка. Трябва да се сътвори заинтригуваност в ВиК сдруженията да се затегне контролът “, безапелационна е Манолова.

За да се реши казусът, Манолова предложи да се пресметна самостоятелното ползване на вода, а във фактурите да се счита най-малък % от софтуерни загуби. Кражбите на вода пък да са напълно за сметка на монополиста.

Манолова разяснява и повишението на цената на природния газ и на топлоенергията. „ 18 милиона лв. са събрани от намаляването на цените на природния газ през предходната година. Днес следва решение на КЕВР за повишение на цената на парното. Това желание обаче не е стопански обосновано “, счита тя.

Омбудсманът се аргументира за какво цената на парното не би трябвало да се пипа. През 2015 година цената на природния газ е била по-висока, а цената на парното е била увеличена. Сега се желае ново с нарастване с към 20 лв., което сумарно за интервал от три години е към 25%. В същото време инфлацията е била единствено с 5% по-висока, означи Манолова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР