Липсата на разпоредби, гарантиращи право на достъп до платежна сметка

...
Липсата на разпоредби, гарантиращи право на достъп до платежна сметка
Коментари Харесай

Банки отказват да откриват платежни сметки

Липсата на разпореждания, гарантиращи право на достъп до платежна сметка за съществени интервенции и за юридически лица, води до ограничение на конкуренцията, защото дава опция на банките голословно да откажат разкриване на платежни сметки на лица, предоставящи услуги, основани на криптоактиви и по този метод да попречат на навлизането на пазара на услуги, които се явяват конкурентни на предлаганите от тях.

Това се споделя в мнение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), след сигнал на компания, че обслужващата го банка, откакто е открила правилата на деяние на платформата, е протекция сметките на сдружението, без да даде пояснения. Впоследствие компанията е пробвала безрезултатно да открие сметка в други две банки.

Отчитайки, че противодействието на прането на пари и на финансирането на тероризма са цели от първостепенно публично значение, би трябвало да се има поради, че са налице голям брой ограничения, свързани с битката с изпиране на пари и финансирането на тероризма, включително в областта на обмена на виртуални валути.

Отказът за разкриване на платежна сметка довежда до ограничение опцията за нахлуване на пазара от страна на юридически лица, чиято активност се реализира чрез виртуални валути, само че фактически криптоактивите не са незаконни сами по себе си, нито оперирането с такива средства, нито самото практикуване на активност чрез криптовалути съставлява закононарушение. Възпрепятстването да започват каквато и да е активност, слага юридическите лица в патова обстановка за нахлуване на пазара “, показват от Комисия за защита на конкуренцията.

Как излиза най-евтино да изпратим пари

Според комисията отводът на банките да извършват платежни интервенции, свързани с виртуални валути, в това число, само че освен, заплащане към платформи за търговия с такива валути, следва да се разграничава от нуждата на юридическото лице, откакто възникне в правния мир, да бъде притежател на права и отговорности.
 istock istock
Отказът на банките не би трябвало да се основава на липса на задоволително информация, а на данни и обстоятелства, които да доведат до основателно подбудено подозрение за осъществяване на закононарушение.

Задължението на банките, заложено в правната уредба на Закона за ограниченията против изпиране на пари, да откажат разкриване на сметка, ако не могат да изпълнят условията за сложна инспекция на клиент се отнася както за юридически лица, по този начин и за физически, само че Законът за платежните услуги и платежните системи планува опция само потребителите, т.е. физическите лица да получат стимулиран отговор.

Като се има поради, че наличието на съответния пазар следва да се дефинира от страната посредством нейните органи, а не от частноправни субекти, каквито са банките, Комисия за защита на конкуренцията предлага обсегът на член 119 от Закона за платежните услуги и платежните системи да бъде уголемен, тъй че гаранциите за правото на достъп до платежна сметка за съществени интервенции за физически лица, да се отнасят и за юридически лица.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР