Липсата на питейна вода в Кръстевич в летния зной изправи

...
Липсата на питейна вода в Кръстевич в летния зной изправи
Коментари Харесай

Кмет разкарва 10-литрови туби с вода до всеки жител на селот...

Липсата на питейна вода в Кръстевич в летния задух изправи хората на нокти, жителите на селото се изправят един против различен, водени от инстинкта си за оцеляване в сушата. Живеещите в горния завършек на селото към този момент недоволстват против хората, обитаващи долния край, където към момента от време на време се отцеждат по няколко капки от скъпата течност.

Населението на Кръстевич се усилва съвсем двойно през лятото, тогава и потреблението на вода се усилва двойно. А протестиращите са най-много хората, които идват за лятото от София и Пловдив на вила, въпреки от десетилетия да знаят, че в този сезон в селото има проблем с водата.

Според Даниела Пиронкова от Инициативния комитет за водата в Кръстевич напрежението посред им пораства с всеки минал ден. Хора от селото обаче настояват противоположното – вода няма както в горния завършек на Кръстевич, по този начин и в долния.

Но пък всеки час се ражда нова концепция за избавление от безмилостната суша – да се усъвършенства водохващането с 2-километрова тръба от по-високата част на настоящето водохващане, да се смени водопроводчика, който съгласно тях не може да ръководи режима на водата, да се разгласи бедствено състояние в селото.

Няма вода в реката, това е ситуацията, изяснява кметът на селото Тодор Стоев. Той всеки ден следи персонално работата на водопроводчика и върви до водохващането. Водата във водоема не може да стигне равнище 50 см, с цел да се качи по тръбите, какво да създадем, пита риторично кметът. Освен това не е правилно, че се пуска вода единствено на долния край – просто вода с тръбите няма, повтаря за следващ път Стоев. И с цел да бъде оптимално потребен на хората той персонално със личната си кола споделя бутилките от 10 литра, които общината изпраща, до всеки гражданин на Кръстевич.

Проблемът не може да бъде решен с магическа пръчка, ще извървим целия път до реализиране на плана, само че не става за седмица или за ден, десетилетия този проблем не е бил решен, изясни кметът на община Хисаря инж. Пенка Ганева. Нито един от предлаганите разновидности не може да бъде сбъднат, безапелационна е тя, базирайки се са експертите. Не може да се пусне нова тръба над настоящето водохващане, тъй като би трябвало да е обособи вододайна зона, има санитарни условия, а и механически е неизпълнимо. Освен това вода в реката няма, без значение къде ще сложим тръбата. Причината за липса на вода в тръбите на Кръстевич не е във водопроводчика, несериозно е да разясняваме това при липса на вода в реката поради продължителната суша, добави тя.

В Кръстевич към този момент има две водоноски, по една във всеки завършек на селото. Водата от тях е за питейни потребности. А предишния ден общината още веднъж достави на всеки гражданин на селото по една 10-литрова туба за идващите няколко дни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР