Липсата на млади специалисти е основен проблем за болницата в

...
Липсата на млади специалисти е основен проблем за болницата в
Коментари Харесай

Липса на кадри: 20% от лекарите в болницата в Кюстендил са в пенсионна възраст

Липсата на млади експерти е главен проблем за болничното заведение в Кюстендил. Близо половината от медицинските сестри, работещи в здравното заведение, са в пенсионна възраст . 1/5 от лекарите също са пенсионери, оповестява. 

Многопрофилната болница в Кюстендил е най-голямото здравно заведение в региона и тук се лекуват хиляди пациенти от целия район. За тях се грижат 75 лекари и 145 сестри, огромна част, от които са пенсионери.

" 20% от лекарите са в пенсионна възраст, а при сестрите 44% са в пенсионна възраст, т.е. имаме едно застаряване на личния състав, само че по този начин или другояче се оправяме на тоя стадий с покриване на графиците и поддържане на тези медицински стандарти и условия на клиничните пътеки ", съобщи доктор Александър Величков, шеф на болничното заведение в Кюстендил.

Ръководството на болничното заведение се пробва да усили заплатите на медицинските експерти и да доближи обещаните преди месеци по-високи хонорари. Заради нестабилното финансово положение на здравното заведение обаче, опциите им не са огромни.

" За месец юли, които се дадоха преди няколко дни, междинната сестринска заплата е 1534 лева бруто приход , междинната лекарска заплата е 2673 лв. , т.е. междинната сестринска е някъде към 60% от междинната лекарска заплата. Практически това са опциите на болничното заведение към този миг. Всичко е обвързвано с нашите доходи главно от Здравната каса ", добави доктор Александър Величков.

1500 лв. е стартовата заплата и на медицинските сестри в благоевградската многопрофилна болница. Въпреки че и тук към 1/3 от работещите лекари и сестри са пенсионери , въпреки всичко през последните години в болничното заведение са назначени над 10 млади сестри и акушерки, които са приключили Югозападния университет в Благоевград.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР