Липсата на кадри в енергийния сектор е сериозен проблем. Необходимо

...
Липсата на кадри в енергийния сектор е сериозен проблем. Необходимо
Коментари Харесай

Топлофикация Велико Търново помага за пълноценната реализация на младите енергетици

" Липсата на фрагменти в енергийния бранш е сериозен проблем. Необходимо е да се подхващат ограничения на национално равнище за обезпечаване на положителни условия за труд, с цел да запазим нашите експерти. Нужно е младежите да бъдат привлечени към кариера в енергийната промишленост.

 

Смятам, че бизнесът, държавното управление и просветителният бранш би трябвало да работят в партньорство, с цел да обезпечат благоприятни условия за реализация в нашия бранш за младежите, които приключват междинното си обучение. " разяснява инж. Александър Димитров, шеф на " Топлофикация Велико Търново ".

 

По думите му специалността енергетик е както високорискова, по този начин и извънредно забавна. " Като относително младеж, почнал работа в региона на енергетиката съвсем след завършването на образованието си, мога да споделя, че специалността ми е дала доста. Учил съм се от едни от най-хубавите си сътрудници. За това от персонален опит споделям, че приемствеността е значима. ", добави инж. Димитров.

Директорът на " Топлофикация Велико Търново " показа мнение, че България може да бъде измежду водещите европейски страни с развита и съвременна енергетика, единствено в случай че има фрагменти, които имат нужните умения и реформаторски метод. " Дефицитът на професионални познания в региона на енергетиката слага всички предприятия в комплицирано състояние. Новите технологии навлизат с цялостна мощ, а действително няма кой да работи с тях.

 

Голяма част от специалистите са в предпенсионна възраст и няма млади фрагменти, които да застанат на тяхно място и да продължат активността на сдруженията. ", уточни инж. Димитров. По думите му, дейните политики на пазара на труда би трябвало да бъдат ориентирани и проектирани предвид на разкриване на работни места, отговарящи на търсенето през днешния ден.

 

Според него по този метод ще се избегне неналичието на квалифицирани заети в бранша на енергетиката. " Както всички през днешния ден виждаме в бранша ни нововъзникващите устойчиви технологии и трансформацията, към зелена стопанска система изискват висококвалифицирани експерти. Не може да си позволим да изгубим повече наши специалисти. " акцентира още инж. Димитров.

Инж. Александър Димитров показа, че " Топлофикация Велико Търново " има дългогодишна процедура в набирането на младежи за образование и стаж като експерти с подсигурено възнаграждение. Той даде за образец съответен план, по който са обезпечили преди две години опция, младите да се допрян до работата в централата.

 

" Съвместно с Агенцията по заетостта участвахме в план " Нова опция за младежка претовареност " на Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " 2014-2020 година Целта на плана беше да се увеличи конкурентоспособността на младежите, посредством обезпечаване на опция за стажуване или образование по време на работа.

 

Сред главните условия за включване в плана бяха да са регистрирани в дирекция " Бюро по труда ”, да са на възраст до 29 години, в това число и да нямат трудов стаж по специалността, която се изисква за работните места за стажуване. ", съобщи инж. Димитров. Той посочи, че тогава съответно са търсили експерти за длъжността инженер-производство и оператор на водогрейни и парни котли.

 

" Ключът към справяне с предизвикването с неналичието на фрагменти е още в ученическа възраст да се " разсъни " ползата към специалността на енергетика. Един добър образец е посредством екологията.

 

Младите хора през днешния ден са все по- ангажирани с идеята за опазването на природата. Когато те знаят, че имат опция да допринесат с действителни дейности за по-зеленото бъдеще на България, ще бъдат подтиквани, откакто завършат да стартират работа в предприятията. Като човек под 40 години, считам, че екологията и енергетиката са точно " територии " на младежите. Те са привлечени от новите нововъведения в енергетиката. Необходимо е единствено да им бъдат предоставени благоприятни условия за напредък на място и реализация, положителни условия на труд и да се чува тяхното мнение. " уточни инж. Димитров.

По мотив бъдещите планове на " Топлофикация Велико Търново " инж. Александър Димитров показа, че вложенията в екологичното произвеждане на сила остават техен главен приоритет и през 2022 година Планираме да вложим средства в рационализация и усъвършенствания на всички уреди на сдружението.

 

За производството на електрическа сила и топлоенергия, сдружението употребява природен газ и биомаса. При тази " технология " нямa обособяване на нездравословни субстанции във въздуха като фини прахови частици и серни диоксиди. Ние осигуряваме екологично и чисто отопление за всички, включили се към централното парно. " съобщи инж. Димитров.

 

" Продължаваме да влагаме в нови и съвременни уреди за високоефективно произвеждане на електрическа сила.

 

Експлоатацията на новите уреди ще удовлетвори в дълготраен проект възходящите екологични условия към топлофикациите, налагани от Европейския съюз и ще даде опция за основаване на по-гъвкави стратегии за клиентите. ", изясни инж. Димитров и добави, че с цел да съумеят да осъществят бъдещите планове за рационализация на " Топлофикация Велико Търново " ще имат потребност от нови и свежи хрумвания, " донесени " от младите фрагменти, които чака да прекрачат прага на предприятието.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР