Липсата на държавен бюджет ни връзва ръцете и създава едно

...
Липсата на държавен бюджет ни връзва ръцете и създава едно
Коментари Харесай

На общините е нужна децентрализация, но няма държавник, който е готов да я извърши

Липсата на държавен бюджет ни връзва ръцете и основава едно чувство за безвремение, безапелационен е кметът на Карнобат 

Кметът на Карнобат Георги Димитров е член на Управителния съвет на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ).

Разговаряме с него след последното съвещание на Сдружението, на което присъства и служебният министър председател Гълъб Донев.

Кметовете повдихнаха редица значими питания – от увеличение на държавното съфинансиране по европейски планове до подготовката ни за влизане в Еврозоната, дигитализацията и огромната болежка на Общините – децентрализацията, за която са лъгани от всяко едно държавно управление в последните 15-20 години.

- Г-н Димитров, какви въпроси поставихте на служебния министър председател Гълъб Донев на съвещанието на НСОРБ?

- Радвам се, че се получи един открит и извънредно прям диалог. Служебният министър председател беше почтен с нас. За страдание не чухме нищо положително, което да ни зарадва и се оказва, че преди юни-юли няма да може да работим пълноценно. Липсата на републикански бюджет ни връзва ръцете. Дори подобен да бъде импортиран от служебното държавно управление, кметовете не сме огромни оптимисти, тъй като в този бюджет няма да има ясни политики, а оттова и ние няма да може да развием нашите хрумвания.

Знаете, че общинските бюджети се изготвят след републиканския, тъй като в тях има друг тип дотации (изравнителни или за държавно делегирани действия, б.а.). Свързани са като скачени съдове, само че сега главният съд, който би трябвало да създаде политика го няма. Надявам се след 2 април да се сглоби държавно управление, да има работещ парламент и да одобри бюджет, тъй като по този начин спъва и нас кметовете. В момента работим по преходни обекти и такива, които се нуждаят от спешен и настоящ ремонт. Истината е, че неналичието на държавен бюджет основава възприятие на безвремие.

- Даде ли ви министър-председателя „ зелена светлина “ за актуализация на държавното съфинансиране по европейските стратегии и ще започнете ли въобще работа по тях?

- И в момента към този момент работим за подготовката на планове по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Те имат доста допирни точки с европейските стратегии, само че и някои по-различни правила. За разлика от европейските стратегии тук няма ръководство на плана, размива се отговорността.

Радостното е, че някои от европейските стратегии работят, а други скоро ще отворят. Една от тях, да вземем за пример, е „ Човешки запаси “. Тя работи и популярност Богу, тъй като е ориентирана към обществено най-уязвимите. В момента се приготвяме и за „ Региони в напредък “ и „ Наука и обучение “.

- Не смятате ли, че е време към този момент изрично да поискате децентрализация, с цел да не сте подвластни от турбулентните обстановки в страната? Все отново Общините се доказахте като най-устойчивите по време на рецесия.

- Не сме спирали да го желаеме. Това е една от главните ни задания за 2023 година. Имаме виждане какво би трябвало да съставлява децентрализацията, само че за жалост никой не желае да я извърши. Всяко държавно управление, което идва дава обещание, че ще го направи, само че след това не помни. А ние, кметовете желаеме няколко обикновени неща. Едно от тях, да вземем за пример е споделен налог върху приходите на физическите лица -  20 % от този данък да остава за общините. Това ще даде опция на общинските управления да подтикват вложителя за основаване на качествени работни места. Ще се усилят заплатите, а и с това приходите на общината и ще се усъвършенстват градовете доста по-бързо и дейно.

- Но ще би трябвало да извоювате тези пари да не са целеви, а да ви се даде повече свобода…

- Действително това е един от основните моменти, тъй като в този момент 60 % от парите, които влизат в общините са целеви – за държавно делегирани действия или финансови разноски със строга устременост. Същото се касае и за личните средства. Целеви са таксата за битови боклуци, както и парите, които получаваме от налозите за транспортни средства. Искаме малко повече независимост. За нас думата „ независимост “ и „ децентрализация “ е с идентична стойност.

- Кои ограничения ще бъдат приоритет за Вас?

- Децентрализацията е комплекс от ограничения, които не могат да бъдат решавани парче по парче. Ако едно се промени, а друго – не, просто няма да имаме децентрализация. Досега е правено тъкмо това.  Даже имаме цялостен екип в Министерство на регионалното развитие, само че напредъкът е доста дребен.

- Но вие, кметовете, няма ли да загубите борбата, откакто го желаете цялостна децентрализация? Ясно е, че никой не е квалифициран за съществени промени.

- Децентрализация е промяна, а една промяна не може да се прави на парче. Статуквото постоянно е желало да удържа промените, тъй като това трансформира спокойствието на някои хора. А и по-лесно е да управляваш централизирано. За страдание в дейностите на последните няколко държавни управления виждам, че освен, че никой не е подготвен за децентрализация, а вършат тъкмо противоположното. Давам ви бърз образец - вкараха единно осведомително обслужване и работа с единни програмни артикули, които може и да са положителни, само че не си дават сметка какъв брой усложнения ни основават, тъй като този програмен продукт се поддържа от 5 или 10 индивида в цялата страна. Така, когато в Карнобат се получи един срив, няма кой да го оправи навреме, а жителите с право недоволстват, тъй като за тях отговорни са чиновниците на Общината и кмета.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР