Липсата на дъжд и многото горещи дни предизвикаха суша в

...
Липсата на дъжд и многото горещи дни предизвикаха суша в
Коментари Харесай

Заради сушата в Европа се появиха камъни на глада

Липсата на дъжд и многото горещи дни провокираха суша в доста европейски страни, а в плитките реки се демонстрираха предупредителни знаци, оставени от нашите предшественици, заяви Би Би Си.

Това са по този начин наречените " камъни на глада ", които се виждат единствено по време на огромна суша и носят послания за минали естествени бедствия, породени от дефицит на вода и обвързваните с тях несгоди.

Някои от тях са оставени единствено преди няколко десетилетия, а други са на няколкостотин години, съгласно туит, оповестен от @Batallitass.

HILO

La sequía es tal en Europa que los ríos Rin y Elba están a punto de cerrarse al tráfico fluvial.

El retroceso de las aguas está revelando funestas advertencias de nuestros ancestros grabadas en piedra: las " Hungersteine " (piedras del hambre).

— Batallitas (@Batallitass)

Най-старият надпис върху " камък на глада ", открит на река Елба, датира от 1616 година и гласи: " Ако ме видиш, ридай ". Това евентуално е един от най-известните такива камъни, защото на него са изсечени няколко дати на тежки суши.

Екип от чешки археолози в изследване от 2013 година открива, че на " камъните на глада " са упоменати годините 1417, 1616, 1707, 1746, 1790, 1800, 1811, 1830, 1842, 1868, 1892 и 1893. " Животът ще разцъфне, когато този камък изчезне ", може да се прочете на един от тях.

" Който към този момент ме е видял, е ридал. Онези, които ме видят в този момент, ще ридаят ", предвещава различен надпис. А ето и още едно обръщение от предишното: " Ако видиш този камък още веднъж, ще заплачеш. Толкова ниско е било равнището на водата през 1417 година "

“Quien me vio, lloró. El que me vea, llorará”.
— Batallitas (@Batallitass)

В предишното, когато равнището на водата в реките е падало толкоз ниско, това е означавало компликации и загуби за доста хора. Сушата освен е съсипвала реколтата, само че е прекъсвала и водните пътища, тъй че не е можело да се транспортира храна и другите съществени доставки. И е настъпвал апетит.

По това време жителите на Централна Европа, включваща днешни страни като Австрия, Чехия, Германия, Унгария, Полша и Швейцария, са зависели от културите, събрани от плодородните почви на речните долини.

Според журналиста Олаф Кенс в немския език даже има специфична дума за камъни с такива надписи - " hungersteine ", което безусловно значи " камък на глада ", показва Би Би Си. Терминът се появява, откакто е открит един подобен камък, на който 1947 година е разказана като " годината на глада ".

Що се отнася до сушите, през последните години те са най-ясният симптом за изменението на климата в Централна Европа.

Hay de varios tipos. Las más comunes son grandes piedras en el lecho del río, aunque también hay inscripciones en las riberas artificiales de piedra que normalmente quedan varios metros bajo el nivel del agua.
— Batallitas (@Batallitass)
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР