Липса на средства, на желание в обществото и липса на

...
Липса на средства, на желание в обществото и липса на
Коментари Харесай

д-р Цветеслава Гълъбова: Психичната болест и опасното поведение не са равнозначни понятия

Липса на средства, на предпочитание в обществото и липса на воля в ръководещите са аргументите доста психологично заболели лица у нас да остават без лекуване. Това съобщи психиатърът Цветеслава Гълъбова в.

" Проблемът у нас е, че не е направено нужното, с цел да се минимизира риска от произшествия. Няма я грижата отвън лечебните заведения за нашите пациенти. Наистина тази грижа е обемна, скъпа, извънредно ресурсоемна и то във връзка с хората, които се грижат за хората с психологични разстройства. ", разяснява тя.

Според психиатър Гълъбова не е решение един човек да прекара живота си в болница. Към сегашния миг към 250 до 300 души психологично заболели живеят в 12-те държавни психиатрични лечебни заведения.

" За страдание при психологичните болести постоянно има риск от рисково държание, само че психологична болест и рисково държание не са равнозначни понятия ", сподели доктор Гълъбова.

Според нея би трябвало да се работи по одобряваните през годините тактики за психологично здраве. Тя изрази опасенията си, че и последната Стратегия, която е била призната преди два месеца, има риск да остане единствено документ, както всички предишни тактики до момента.

По думите ѝ страната би трябвало да поеме повече дейности и отговорност по връзки на изискванията за психологично болните. Като да вземем за пример да се разкрият дневни центрове, центрове за психичично здраве и да се изградат нови психиатрични стационари, които да заместят в този момент съществуващите. Както и да се построи система за отвън болнична грижа, в която да се включат доста психолози и обществени служащи.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР