Липса на преподаватели: За 9-и път пускам обява за работно

...
Липса на преподаватели: За 9-и път пускам обява за работно
Коментари Харесай

Учителите искат с 30% по-високи заплати

Липса на преподаватели: За 9-и път пущам публикация за работно място по информатика, съобщи Диян Стаматов

През 2023 година би трябвало да има нарастване на заплатите на работещите в системата на междинното обучение с 30% – както за учители, по този начин за работещите в Министерството на образованието и науката, и в Регионалните ръководства на образованието. За това упорстват от Съюза на работодателите в системата на националната култура.

" Причините са две. Едната е, че сме при започване на новата календарна година. Миналогодишната инфлацията изяде нарастването, направено през 2022 година Това основава терзания за хората доколко ще се задържат в образованието ", сподели ръководителят на Съюза на работодателите в системата на националната култура в България и шеф на 119-о учебно заведение в София Диян Стаматов в студиото на " България заран " по.

Увеличението предходната година е било на два пъти - 12,3 и 5%, приблизително 17%, напомни Стаматов.

" Това предпочитание звучи сюрреалистично, само че пък ръководещите в страната ни би трябвало да се сетят, че това, с което се занимават през последната година, не занимава значимо нито един от нас. Животът ни върви в темпове и би трябвало да гледаме главните битови проблеми. Нашите сътрудници в Унгария се надяват на съществено нарастване, с цел да доближат до към 2000 евро ", разяснява Стаматов.

По думите му ръководещите би трябвало съществено да спрат с това, с което се занимават през последните седмици и да извърнат внимание на значимите неща.

" Те нищо не вършат, вървят на работа, приказват, и никакъв резултат ", безапелационен е Стаматов. Според него няма кой да предложи нарастване с 20%.

" Не стои добре и това искане сега от Съюза на работодателите. В момента има проблем с намирането на експерти в доста области - математика, информатика, български език и литература, към тях през тази година ще се прибавят и естествените дисциплини. Основната причина е ниското заплащане на учителите в системата ", уточни ръководителят на Съюза на работодателите в системата на националната култура.

В момента има сериозен дефицит на учители по информатика, заяви той.

" За 9-и път пущам публикация за работно място по информатика. Идват хора над пенсионна възраст, те не подсигуряват качественото преподаване. Един млад експерт разчита главно на своето трудово заплащане, с цел да бъде стимулиран ", добави шефът на 119-о учебно заведение.

Около 10% от младите експерти след края на втората година намират друго работно място, съобщи Стаматов.

" Това подсказва, че стабилността би трябвало да бъде обезпечена от опазване на тренда от 125% междинна работна заплата ", заключи гостът.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР