Лионел Меси беше определен за най-добър футболист на 2022 г.

...
Лионел Меси беше определен за най-добър футболист на 2022 г.
Коментари Харесай

Лео Меси стана №1 на ФИФА, Стоичков връчи награда

Лионел Меси беше избран за най-хубав футболист на 2022 година в анкетата на ФИФА на гала в Париж. Капитанът на Аржентина бе предстоящият притежател на трофея за година, в края на която стана международен първенец и състезател 1 в Катар 2022.

Той повторен притежател на същата премия - през 2009-а и 2019 година, а също по този начин седем пъти е вдигал над главата си “Златната топка ”, което е връх.

Негови подгласници са съотборникът му в ПСЖ Килиан Мбапе и още един французин - Карим Бензема. Последният имаше запаметяващ се сезон с “Реал ”, завоюва купата на Испания и Шампионската лига, само че не взе участие на Световното поради травма.
 Лионел Скалони до Фабио Капело. Снимка АП/БТА

Очаквано аржентинци обраха премиите. Призът за най-хубав треньор отиде при Лионел Скалони, извел “албиселесте ” на върха в Катар. Той бе награден от Фабио Капело, а другите двама в тройката са Карло Анчелоти и Пеп Гуардиола.
 Христо Стоичков и Сарина Вигман. Снимка АП/БТА

Сарина Вигман беше определена за треньорка номер 1 при дамите, откакто завоюва eвропейската купа с тима на Англия. Специалистката от Нидерландия получи купата от Христо Стоичков. Камата беше асистиран от някогашната футболистка Джил Елис, треньорка на националния тим на Съединени американски щати до 2019 година Другите две номинирани дами бяха Пия Сундхаге (Швеция) и Соня Бомпастор ( “Лион ”, Франция), спечелила женската Шампионска лига.
 Снимка АП/БТА

Атакуващата полузащитничка на Испания и на женския тим на “Барселона ” Алексия Путеяс още веднъж беше определена за най-хубава при дамите в анкетата на ФИФА. 29-годишната Путеяс затвърди превъзходството си, тя е №1 за втори следващ път. Има и две следващи “Златни топки ”.
 Алексия Путеяс. Снимка АП/БТА

Вкара 34 гола за “Барселона ” във всички шампионати и оказа помощ на клуба си да завоюва необикновен требъл от три купи за сезона - нещо непостигано от различен женски тим досега.

Нейни асистентки в топ 3 останаха Алекс Морган (САЩ) и Бет Мийд (Англия).
 Емилиано Мартинес. Снимка АП/БТА

Вратарят на Аржентина Емилиано Мартинес взе оценката на своя пост. Негови подгласници останаха Ясин Буну (Мароко) и Тибо Куртоа (Белгия). Мери Ърпс (Англия и “Манчестър Юнайтед ”) е вратарка номер 1 при дамите за 2022 година

Наградата " Пушкаш " за най-красив гол за 2022 година събра 11 номинации, от които три от женския футбол и една от футбола измежду инвалидите. И точно човек с увреждания завоюва наградата. Това е Марчин Олекси от тима на Варта (Познан), който е с един ампутиран крайник и играе точно в състезание за хора с сходни недъзи. Алекс дел Пиеро и Карли Лойд му връчиха премията. 

Онличието за феърплей отиде у грузинския бранител Лука Локошвили, който играе за италианския “Кремонезе ”. Локошвили единствен не участва на церемонията, защото през днешния ден отборът му играе мач от шампионата на Италия.

Като футболист на австрийския “Волфсбергер ” той избавя живота на звездата на “Аустрия ” (Виена) Георг Тайгъл, изпадал в безсъзнание след конфликт на терена. Решаващата интервенция на грузинеца обаче връща Тайгъл към живота.
 Снимка АП/БТА

Наградата за Фен на годината отиде у последователите на аржентинския народен тим, а наградата беше получен от най-възрастния ентусиаст Тула Бомба, който излезе с барабан, фланелка и шапка на отбора, спечелил международната купа в Катар.

Бяха оповестени и двата идеални тима на годината. Те се дефинират от гласуването на самите играчи.
 Снимка АП/БТА

Идеалният тим при мъжете за 2022 година
Тибо Куртоа (Белгия и “Реал ” Мадрид), Ашраф Хакими (Мароко и “Пари Сен Жермен ”), Върджил ван Дайк (Нидерландия и “Ливърпул ”), Жоао Кансело (Португалия и “Байерн ” Мюнхен), Кевин де Бройне (Белгия и “Манчестър Сити ”), Каземиро (Бразилия и “Манчестър Юнайтед ”), Лука Модрич (Хърватия и “Реал ” Мадрид), Лионел Меси (Аржентина и “Пари Сен Жермен ”), Карим Бензема (Франция и “Реал ” Мадрид), Ерлинг Холанд (Норвегия и “Манчестър Сити ”), Килиан Мбапе (Франция и “Пари Сен Жермен ”).
Посмъртно бяха почетени Пеле, Синиша Михайлович и Джанлука Виали
Церемонията означи и загубата на три огромни фигури за международния футбол Пеле, Джанлука Виали и Синиша Михайлович.
 Последната брачна половинка на Пеле, Роналдо Назарио и Джани Инфантино. Снимка АП/БТА

Краля на футбола си отиде от този свят на 29 декември на 82-годишна възраст. За него имаше специфична премия и тя беше получена от третата му и последна брачна половинка Марсия Аоки, като й беше връчена от Луиш Назарио да Лима - Роналдо. Наградата е за " Най-добър в света за всички времена ”.

" Когато си припомням Пеле, виждам състезател, изпреварил времето си. Беше състезател, който служи като ентусиазъм за мен и за всички от света на футбола ", сподели Роналдо, прочут с прякора си " Феномена ". 

" Помня го и като безценен другар. Когато получих първата си контузия на коляното през 2000 година, той ме посети вкъщи, носейки доста обич и любов в един от най-трудните моменти в живота ми. Две години по-късно участва на един от най-щастливите моменти, когато аз и моите съотборници спечелихме Световната купа през 2002-а ", описа още Роналдо.

На церемонията участва и неговият някогашен съотборник Жаирзиньо, с който дружно печели Световното състезание през 1970 година - третата купа за Пеле.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР