Лимонът е сред най-популярните цитрусови плодове. Сещате се за поне

...
Лимонът е сред най-популярните цитрусови плодове. Сещате се за поне
Коментари Харесай

Ползи и употреби на лимоновата кора

Лимонът е измежду най-популярните цитрусови плодове. Сещате се за най-малко няколко негови използва, нали? Когато става въпрос за кората му обаче, постоянно не можете да си визиите къде другаде би влезнала в приложимост, с изключение на за усет при домашните печива.

Дори в тези случаи се употребява единствено най-повърхностния пласт на кората – коричката, както се назовава тази част в готварството. Истината е, че даже и бялата част сред самия плод и повърхността му има и използва, и изгоди.

На първо място, тя е цялостна с потребни субстанции. Една лъжица има единствено 1 грам въглехидрати, само че пък и цялостен грам фибри, както и 10% от целесъобразната дневна доза витамин С. Кората съдържа и дребни количества калций, калий, магнезий.

Тази част от цитруса е доста потребна за зъбите. Подходяща е за поддържане на добра джука хигиена, тъй като има антибактериални свойства. Те лимитират размножаването на някои бактерии в устната празнина, поради които развиваме кариеси и други дентални заболявания. Освен това има и избелващи свойства. Това я прави прелестен естествен и безопасен метод за реализиране на красива усмивка.

 Настъргана лимоновата кора

Лимоновата кора е и извънредно богата на антиоксиданти. Те се борят със свободните радикали, които повреждат клетките. Видът антиоксиданти – флаваноидите, които се съдържат в лимоновата кора, са известни и с други свойства – те са потвърдено свързани с понижен риск от развиване на сърдечни болести и диабет, както и рак – най-много на стомаха.

Освен с бактериите и със свободните радикали, лимоновата кора се бори и с микробите и гъбичките. Проучвания към този момент са потвърдили, че тя сполучливо лимитира растежа на резистентни към антибиотици бактерии, които са един от най-големите модерни проблеми.

Лимоновата кора се предлага и при болна жлъчка. Флаваноидите оказват помощ за лекуването на камъни в бъбреците. Някои изследвания стигат по-далеч – при непосредствено инжектиране на антиоксидантите в кората в тялото, близо 50% от хората в изследването оповестяват, че камъните в жлъчката са изчезнали напълно и трайно.

Как да се възползвате от всички изгоди за здравето от лимоновата кора? Добавяйте освен коричката, а и бялата част на кората при готвене – и в сладкиши, и в сурови ястия. Подходяща е при подготвяне на риба, супи, дресинги за салати, маринати, както и да ги добавяте в смутита, коктейли или домашни лимонади.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР