Лимецът е една от най-древните храни на света. Той представлява

...
Лимецът е една от най-древните храни на света. Той представлява
Коментари Харесай

Здравословни ползи от лимец

Лимецът е една от най-древните храни на света. Той съставлява тип жито, изхранвал доста нации епохи наред. Забравен е заради недобрите реколти, които дава и бавният развой на обработка.

Лимецът пораства по нашите земи и пази традициите на античните. Това неповторимо растение е скромно за развъждане - вирее еднообразно добре при всевъзможни температури. Това е несъмнено преимущество. Освен това не понася наторяване на почвата, заради което е чист от пестициди и химикали. Така става обичана храна на здравословното хранене.

Лимецът се счита за най-полезния тип жито, защото е естествен артикул. За него можем да сме сигурни, че не се обработва с химикали, заради непоносимостта му към тях. Лимецът е мощен антиоксидант и има лечебни свойства.

В този вид антична пшеница се откриват огромни количества потребни фибри, ензими, минерали и витамини. Освен това е потвърдено, че в него се съдържа по-висок % белтък от пшеницата.

Богат е на магнезий, манган, фосфор, цинк, както и на витамин Е. В него има съвсем два пъти повече витамин A и витамини от група B, мазнини, фосфор и белтъчини, а количеството глутен е минимално. Това го трансформира в прелестна опция за хората, които страдат от нетърпимост към глутена.

 Салата с лимец

Изследванията полазват, че лимецът, който вирее по нашите земи, е с по-голямо прецентно наличие на цинк в състава си, което го прави още по-здравословен. Той е подобаващ за хора от всевъзможни възрасти, върху които има има извънредно доста благотворни резултати.

Лимецът е храна, извънредно потребна за интензивно спортуващи, защото дава мощ. От друга страна той усъвършенства настроението и лекува хронична отмалялост и проблеми със съня. Така дава скъпа и дълготрайна сила на организма.

Лимецът зарежда тялото с по този начин нужните му белтъчини и фибри. Приемът му е целесъобразен при заболявания и настинки, авитаминоза или минерален дисбаланс, сърдечно-съдови проблеми, болен корем, за възстановяване перисталтиката на червата, при колит, неврози.

Консумацията на лимеца не се разграничава от тази на другите житни култури. Той може да се приема покълнал, сварен, изработен на самун, сладки и соленки, като сурогат на ориз и бобови култури. Брашното от лимец е елементарно за обработка, има положителни вкусови качества и е леко по-сладникаво от елементарното.

Ако обичате да похапвате лимец, разгледайте нашите предписания с лимец.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР