Лихвите по кредитите за домакинствата отбелязаха минимален ръст. През август

...
Лихвите по кредитите за домакинствата отбелязаха минимален ръст. През август
Коментари Харесай

Банките вече са повишили лихвите по кредитите

Лихвите по заемите за семействата означиха най-малък растеж. През август междинният размер на лихвите по новите потребителски заеми се усилва до 8,26%, демонстрират данни на Българска народна банка. А годишният % на разноските (ГПР), който включва всички такси на банките, нараства с 0,11% по отношение на предходния месец до 8,76%.

Това става откакто през юли и септември Европейската централна банка подвигна главния си лихвен % за първи път от 11 години. Първоначално беше качено с 0,5%, а по-късно с 0,75 базисни пункта.

Лихвеният % по свръхрезервите е 0.00%, като по отношение на юли 2022 година се покачва с 0.53 прочие п. Дългосрочният лихвен % за оценка на степента на конвергенция (ДЛП) през август 2022 година е 1.85%, като по отношение на юли 2022 година остава без смяна, излиза наяве от данните на националната финансова институция.

Прекъсва се наклонността за намаляване на лихвите по жилищните заеми. През август междинният размер на лихвите по новите ипотечни заеми е 2,49%. А дружно с всички такси на банките годишният % на разноските е 2,76%, което е растеж с 0,05% по отношение на предходния месец. Промяната на този стадий е минимална и действително към момента няма да бъде усетена от потребителите.

Отчита се и съществено повишаване на изтеглените заеми от семействата. За август отпуснатите потребителски заеми са в размер на 731,6 млн. лева В съпоставяне на същия интервал за предходната година покачването е с 30%. При отпуснатите жилищни заеми рътът е с 22 на 100 до 565,8 млн. лв.

При депозитните лихви също има минимално нарастване. През август междинната рента по левовите влогове на жители нараства с 0,04% до 0,17%, а по тези в евро - с 0,09% до 0,22%. Това се дължи на по-високите лихви, които дават някои дребни банки в страната. Лихвите по влоговете в множеството банки не престават да са нулеви.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР