Лихвите по кредитите ще се повишат през следващата година и

...
Лихвите по кредитите ще се повишат през следващата година и
Коментари Харесай

Експерти: Лихвите по кредитите ще се повишат

Лихвите по заемите ще се покачат през идната година и това ще се усети от кредитополучателите. Това предвиждат специалисти в областта на ипотечното кредитиране, оповестява Българска национална телевизия. Те успокояват обаче, че покачването ще бъде минимално и гладко, и няма да попречва изплащането на заемите.

Ефектът от нарасналите лихви на Европейската централна банка към този момент се усеща и от кредитополучателите у нас. В една от огромните банки чакат междинните лихви да доближат до 2,7% към края на тази година и да продължат покачването си и през новата.

" Със сигурност ще има покачване на лихвите. Безспорно до 2024 година упованията са за по-сериозно повишаване сред 3,3% до 3,5%, а през 2025 година с малко по-малък ритъм до 3,75% ", безапелационна е Екатерина Панайотова, шеф " Продажби в клонова мрежа ".
Незначителен спад в броя на покупко-продажбите регистрират брокерите на недвижими парцели. Прогнозите са пазарът да остане постоянен и през идната година, макар смяната при лихвите по ипотечните заеми.

" Очакваме през 2024 година новите планове на вложители и строители на първичния пазар да компенсират малко дефицита на предлаганите парцели на вторичния пазар, само че не чакаме това да докара до понижаване на цените, защото себестойността на строителството се увеличи ", сподели Антон Андонов, изпълнителен шеф на организация за недвижими парцели.
Това обаче няма да докара до поевтиняване на парцелите поради нарасналите разноски в строителството. Клиентите към момента избират да взимат заеми с плаващи лихви, регистрират специалистите, което обаче не се предлага от банкерите.

" Над 95% от кредитополучателите теглят заеми при плаващ лихвен %. Тъй като най-хубавите предложения за закрепени лихви по отношение на настоящите плаващи се разграничават с порядъка на половин процентен пункт ", разяснява Андонов.
" Препоръчвам да се мисли за закрепена рента, що се касае до ипотечните заеми, тъй като сега на пазара има сред 3 до 5 години почти упованията ни са в този интервал да са волатилни лихвите ", поучава Екатерина Панайотова, шеф " Продажби в клонова мрежа ".
Някои банки вършат проби дали клиентите ще могат да понесат растеж в месечната си вноска с 1% или 2%. В банковия бранш не чакат сигнали за балон при ипотечните заеми.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР