Лихви по банкови депозити тръгват нагоре. Два трезора вече са

...
Лихви по банкови депозити тръгват нагоре. Два трезора вече са
Коментари Харесай

Банките започнаха да вдигнат лихвите по депозитите

Лихви по банкови депозити потеглят нагоре. Два трезора към този момент са оповестили 2% годишна рента за 3 и 5-годишни депозити, демонстрира разбор на портала „ Моите пари “. Малките влогове обаче се топят, а огромните порастват.

Данните на Българска народна банка демонстрират, че към края на 2021 година, депозитите са в размер на 66,5 милиарда лв.. 67% от тях обаче са за суми до 2500 лв..

Статистиката демонстрира, че единствено през първото тримесечие са закрити хиляди депозити за суми до 1000 лв..

Инфлацията е стопила всички спестявания на Красимира Златанова единствено за няколко месеца. Налага й се непрестанно да бърка в запаса.

„ Как да не ми се постанова, диабетик съм, би трябвало да хапвам специфична храна, би трябвало да хапвам единствено самун от лимец, тъй като другояче инсулинът ми е доста висок, по какъв начин да се оправи човек при тези цени. Всеки месец тегля по 1000 лв., всеки месец. Изяде ги изцяло най-малко за мен, не знам за другите хора “, споделя пред БТВ Красимира Златанова.

Експерти предвиждат, че нарастването на лихвите от няколко трезора няма да повлияят на изискванията на всички банки.

„ Това като процедура го вършат дребните или междинни банки, тъй като нямат задоволително запас да са съперник на останалите във връзка с кредитиране “, изясни финансовият анализатор Иван Стайков.

Според експертите при заемите, за разлика от депозитите към този момент смяна в лихвите няма.

„ Мисля, че настъпи един миг, в който съотношението кредит-депозит, който близо 10 години беше под 100%, т.е. имаше повече депозити, в сравнение с заеми, сега е 103 %, което значи, че събраните на локално равнище депозити към този момент са раздадени като заеми “, означи Левон Хампарцумян. Той добави, че чака гладко повдигане на лихвения %.

Засега нито един банкер не се ангажира с прогноза по кое време трезорите ще се принудят да покачат и лихвите по потребителските и жилищните заеми. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР