Лихвените проценти по кредитите неминуемо ще тръгнат нагоре, ако влезем

...
Лихвените проценти по кредитите неминуемо ще тръгнат нагоре, ако влезем
Коментари Харесай

Икономисти прогнозират ръст на лихвите по кредитите след влизането ни в еврозоната

Лихвените проценти по заемите неизбежно ще тръгнат нагоре, в случай че влезем в еврозоната. Отпускането на заеми пък ще стане по-трудно. Това споделиха пред Нова телевизия икономистите Евгений Кънев и Петър Ганев и кредитният съветник Петър Илиев.

„ Факт е, че в Европа пазарът се промени. Лихвите се подвигнаха и е по-скъпо да вземеш заем. Такава е обстановката в Германия и в Чехия. У нас тя е малко по-различна. Лихвите останаха ниски. Има ликвидност в системата и приемането на заем е относително елементарно. Има два метода за ограничение на този кредитен растеж. Единият е повдигане на минималните запаси на банките. Наскоро те бяха нараснали на 12%. Алтернативният метод е в условията за систематичен риск, а точно - разпоредбите за клиентите. Доходът е по отношение на вноската и самоучастието ”, изясни Петър Ганев.

„ Всичко зависи от хипотезата дали и по кое време ще влезем в еврозоната. Част от казуса в българската финансова система е, че сме във валутен ръб. Банките са застраховани против редица опасности. Поради неналичието на доста финансови принадлежности и обстоятелството, че популацията икономисва в депозити или влага в парцели – има извънредно лимитирани варианти какво да се прави с този запас. По тази причина банките са цялостни главно с левов запас, който не се ценообразува на базова рента, каквато е „ Юрибор ”, а по различен показател. Поради тази причина са доста ниски лихвите. Когато влезем в еврозоната, лихвите неизбежно ще тръгнат нагоре ”, акцентира Евгений Кънев.

„ Ако задачата е да ограничим растежа на кредитирането, ограниченията, обявени от гуверньора на Българска народна банка Димитър Радев преди дни, ще са по-ефективни. Те ще лимитират избрани хора, чиито приходи са по-ниски, т.е. разноските за вноски са по-високи или ще лимитират хората, които нямат самоучастие над лимита, разгласен като наложителен ”, сподели Петър Илиев.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР