Лидл България е първата хранителна верига у нас, която започва

...
Лидл България е първата хранителна верига у нас, която започва
Коментари Харесай

Лидл с инициатива срещу разхищението на храна

Лидл България е първата хранителна верига у нас, която стартира акция против разхищението на храна.

За задачата компанията вкарва повсеместен метод за ръководство на тематиката, който интегрира процесите от деликатното обмисляне и оптимизация на нужните количества, през понижаване на цените на питателните артикули с наближаваща дата на приключване периода им на валидност и специфичното им позициониране в магазините.

30% е понижението на хранителни артикули, чийто период на валидност изтича след няколко дни, а 50% - в последния ден от периода на валидност на храната. За улеснение на клиентите, на особено предопределените места за предпазване, обозначени със слогана „ Без разхищаване – с огромно понижение “, те ще могат да открият понижените артикули, изцяло годни и безвредни за консумация, като прясно месо, охладени артикули, самун и опаковани плодове и зеленчуци. По този метод самодейността има за цел да насърчи клиентите на Lidl към отговорно отношение по тематиката за разхищението на храна.

Инициативата се поддържа от Българска хранителна банка, с която Лидл България партнира от 2017 година насам. Българската хранителна банка е първата организация у нас, която в сходство с всички стандарти за сигурност на храните събира и складира дарени хранителни артикули с къс период на валидност, с цел да ги разпределя до хора в потребност. По данни на Евростат за България, предоставени от БХБ, близо 1,6 милиона българи се устоят с по-малко от 413 лева на член на семейството. Въпреки това у нас се разхищават средногодишно сред 88 и 90 кг. храна на човек, показва БХБ, съгласно данни на проучване на Европейската комисия.

„ Тези числа ни дават съображение да имаме вяра, че сходна самодейност има смисъл и ще насочи публичното внимание върху действителен проблем, който визира всеки човек, и неговото решение е точно в ръцете на всеки от нас. Като виновна компания прилагаме от години стройна система и процеси, потвърдили своята успеваемост за понижаване разхищението на храна – от ежедневното обмисляне и поръчка на продуктите до усъвършенстването на логистичните процеси и съдействието ни с неправителствения бранш. Като надграждане на всички процеси досега стартираме тази самодейност за още по-ефективно ръководство на тематиката за разхищението на храна. “, сподели Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на Лидл България.

По данни на Европейската федерация на питателните банки, предоставени от БХБ, максимален дял храна се разхищава от семействата (53%) и преработвателната индустрия (19%), следвани от първичното произвеждане на храни - 11%, публичното хранене (ресторанти, кетъринг услуги и други форми на подготвяне на храна отвън домакинствата) - 12% и търговията (на едро и дребно) - 5%.

“Приветстваме самодейността на Лидл България да насочи вниманието към разхищаването на храна, като предложи на своите клиенти съответни ограничения за ограничението му. Днес, в изискванията на новото "нормално ", в което живеем, сме принудени да бъдем по-отговорни и по-пестеливи към храната, която купуваме, и да гледаме на оползотворяването й като добра опция да я консумираме в точния момент или да я споделим с човек в потребност. Промяната зависи от всеки от нас като консуматори и стартира от домашния ни ледник. Българската хранителна банка също ще продължи да бъде сътрудник на виновния бизнес и да работи всеки ден за това непотребната храна бързо да доближава до нуждаещите се, вместо да се трансформира в боклук “, сподели Цанка Миланова, изпълнителен шеф на Българска хранителна банка

С тази самодейност Лидл България продължава да следва дълготрайната си тактика за стабилно развиване, която отразява устрема на компанията да е виновна във всичко, което прави, допринасяйки за по-добър живот.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР