Лидерството има голямо значение в тона и хармонията във всяко

...
Лидерството има голямо значение в тона и хармонията във всяко
Коментари Харесай

Как шефовете правят работното място токсично

Лидерството има огромно значение в тона и хармонията във всяко работно място. Мениджърите въздействат върху мотивацията на хората, връзките им с техните сътрудниците и цялостното им възприятие за благоденствие. С други думи, неприятният началник може да има пагубна роля за продуктивността на своите чиновници. В ерата на „ огромното овакантяване “, тази негово роля може да докара до сериозен отлив на чиновници.

Ето няколко метода, по които шефовете основават токсична работна среда:

Преписват си заслужите за триумфите и трансферират виновността за неуспехите върху другите

За да бъдете видяни в ранните дни на вашата кариера би трябвало да търсите способи да привлечете вниманието на другите върху себе си и върху вашите достижения и триумфи. След като обаче получите покачване и се издигнете до управническа позиция, формулата се трансформира. Като водач вие ще получавате повече похвали за триумфа на вашия екип, в сравнение с заслужавате, защото сте най-видимият му член. В резултат на това от решаващо значение е самите вие да отдавате заслуженото на всички, които са помогнали за реализирането на даден план. Уверете се, че всеки, който е изиграл някаква роля в този триумф, е получил благодарността, която заслужава.

Също толкоз значимо е водачите да поемат виновността, когато нещата се объркат. Дори в случай че грешката е била на различен член на екипа, ролята на водача е да подсигурява, че всички са готови за разнообразни пречки и трудности, които може да изникнат по пътя към дадена цел. Лидерите би трябвало да пазят от обвинявания своите подчинени,.

За страдание има два вида водачи, които не следват този съвет. Неопитните ръководители нормално не споделят лаврите с другите и не поемат отговорност за екипните неуспехи. Още по-лоши са шефовете нарциси, които в никакъв случай не отдават заслуженото на своите чиновници и постоянно трансферират виновността върху някой различен, даже когато грешката е тяхна. Когато човек поставя големи старания за реализацията на избран план, а в последна сметка някой различен обира всички лаври, той губи мотивация за работа. Не по-малко отрицателен е резултата на соченето с пръст при крах в групово начинание.

Създават неустановеност

Мозъкът е машина за прогнози. Много от нещата, които човек научава, са потребни по един или различен метод, защото те могат да бъдат употребявани за предсказание на бъдещи събития. Работните среди, които карат хората да се усещат най-некомфортно и да изпитват тревога, са тези, които белязани от неустановеност. Когато не знаете какво да очаквате би трябвало постоянно да сте нащрек, тъй като оттатък хоризонта може да се крие някакъв проблем.

Добрите шефове се стараят да обезпечават среда на предвидимост за екипите си. Те ясно споделят какво се чака и изисква от чиновниците, както и какви ще бъдат премиите за хората, които надминават тези упования. Те заобикалят своеволните промени в задачата не чиновниците и незабавно ги уведомяват, когато измененията са наложителни.

Много шефове мислят, че познанието е мощ и че информацията би трябвало да се споделя с другите единствено при нужда. Те постоянно трансформират задачите, към които би трябвало да се стремят чиновниците им им, или пък ги пренасочват към нови планове без предизвестие. Те крият информация от хората, които може да бъдат уволнени, което ги кара да се опасяват за стабилността на работата си.

Всичката тази неустановеност основава огромно безпокойствие в екипа. В последна сметка тревогата кара членовете на екипа да отбягват работата с сътрудниците си и да се концентрират върху дребните си задания, които не способстват с доста за цялостния план.

Внасят съмнение

Хората са обществени създания. Нашите триумфи се дължат значително на забележителната ни дарба да си сътрудничим с другите. За задачата обаче би трябвало да вярвате, че другите ще ви възнаградят за напъните, които полагате за общите ви триумфи.

С други думи, изисква доста доверие. Ако споделите сериозна информация с сътрудник, с цел да получите помощ по някакъв план, този сътрудник може да употребява информацията за лична полза. Той ще се изкачи по кариерното ходило, а вие ще останете в неговото подножие. Ако сътрудника, с които си сътрудничите, не поставя старания, реципрочни на вашите, то ще загубите доста време, което би могло да бъде изразходвано по-добре за други цели.

На работните места, където хората не си сътрудничат, нещата се разпадат бързо. Колегите не споделят значима информация, което води до провали на планове, защото хората не разполагат с нужните данни, с цел да съумея. Служителите не си оказват помощ, а плановете лишават повече време.  

Лошите шефове могат да основат тази среда на съмнение като основат конструкция, в която всеки член на екипа се усеща като участник в конкуренция с сътрудниците си, вместо като част от екип, който работи към постигането на обща цел. Те основават среда на съмнение като демонстрират преференциално отношение към избрани членове на екипа, което кара чиновниците да се състезават за вниманието на шефа. Лошият началник също по този начин може да подкопае екипния дух, възнаграждавайки хората, които се интересуват единствено от личния си прогрес, вместо от това да си сътрудничат с другите.

……………………………

Арт Маркман , когнитивен психолог и създател на книгата „ Умното мислене “, за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР