Лидерката на БСП Корнелия Нинова продължава да изказва неверни твърдения

...
Лидерката на БСП Корнелия Нинова продължава да изказва неверни твърдения
Коментари Харесай

Как Нинова лъже за позицията на БСП за машинното гласуване

Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова продължава да изрича погрешни изказвания за позицията на партията си за машинното гласоподаване и през днешния ден - в ефира на " Лице в лице " по бТВ.

Нинова се опита да отбрани позицията и плана на Българска социалистическа партия за разбъркан избор - с избор от гласоподавателя дали да гласоподава с хартия или машина - като съобщи, че левицата постоянно е желала това, още при последните промени на Изборния кодекс, признати през 2019 година

" Когато се вкара машинно гласоподаване, настоявахме машинното да върви дружно с хартиеното. Нямам спомен по какъв начин сме дали своят вот, само че предлагането на Българска социалистическа партия е било - да, машини, хубаво е, само че и право на избор ", съобщи Нинова.

Това изказване не дава отговор на истината - елементарно доказуемо и проверимо в, когато в зала тече второ гласоподаване на Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс. В него лидерката на Българска социалистическа партия енергично пази машините като първа изказваща се в полемиката, подлага на критика хартиеното гласоподаване и невалидните бюлетини, и декларира ясно:

" Затова през днешния ден се обръщам към всички народни представители, само че и към българските жители, с цел да знаят какво се случва. Призовавам: приемете нашите оферти за само и единствено машинно гласоподаване като гаранция за честността на изборите и не отстъпвайте с въвеждане на хартиени бюлетини. "

Всъщност тогава левицата беше срещу смесеното гласоподаване и одобри досегашния модел - гласоподаване с хартия единствено в секции с под 300 гласоподаватели.

Нинова акцентира също, че няма да има тъмна стаичка, хората няма да могат да си снимат бюлетината. Тя твърди, че има и нови ограничения за сигурност, като видеонаблюдението в секциите:

" Ще има видеонаблюдение във всички секции, което ще излъчва броенето онлайн. Може да сте в Нова Зеландия, можете онлайн да следите по какъв начин тече броенето в секция 20 в Павликени. Пред камерата - да вземем за пример една бюлетина за Българска социалистическа партия, една за Политическа партия, и по този начин нататък. "

Това обаче допуска преместване на камерата и основаване на слепи точки в секцията - с цел да следи една камера цялата секция, тя би трябвало да е сложена надалеч за необятен кадър. За да се броят и виждат хартиените бюлетини обаче, би трябвало да демонстрира единствено хартията в непосредствен кадър, през което време всичко друго в секцията ще е отвън кадър.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР