Лидерите от Европейския съюз се споразумяха по пътна карта за

...
Лидерите от Европейския съюз се споразумяха по пътна карта за
Коментари Харесай

Евродепутатите призовават за защита на най-уязвимите европейски домакинства и предприятия от високите цени на енергията


Лидерите от Европейския съюз се споразумяха по " пътна карта " за прекъсване повишаването на силата. В помощ на уязвимите семейства и дребните и междинни предприятия ще бъдат предоставени до 40 млрд.евро от средствата, които към момента са налични от предходния 7-годишен бюджетен интервал на Евросъюза.

Никога до момента европейците не са били изправени пред подобен скок в цените и рецесия в доставките, каквито предизвика военният спор сред Русия и Украйна. Непрекъснато възходящите сметки на прага на идните студени месеци предизвикат страховете и на семействата, и на бизнеса:

" Ние сме обречени на мраз. Страх ме е да прекарам зимата на студено, в една стая. Нали би трябвало отново да се подсигуриш да си на топло най-малко най-студеното по кое време е. Тази година, и може би идващите една-две години ще са пагубни освен за нас, за Европа, изобщо. "

Притесненията на европейските жители от трибуната на Европейския парламент показа и заместник-председателят на Групата на Европейската национална партия Естер дьо Ланг, само че увери, че Европейският съюз ще се погрижи за своите поданици:

" Зимата ще бъде доста сурова и ние би трябвало да подсигуряваме зима на солидарността в Европейски Съюз. Тези, които печелят би трябвало да оказват помощ на тези, които губят, и които страдат. Държавите-членки би трябвало да подсигуряват сигурността на доставките. Солидарността и отговорността би трябвало да вървят ръка за ръка. "

Така евродепутатите поддържаха предлагането на Европейската комисия за преразпределяне на облагите на енергийните компании към крайните консуматори. Мохамед Шахим - съавтор на Резолюцията за енергийните цени:

" Апелираме за таван на цените на енергетиката. Не може да желаеме от хората да живеят още по-пестеливо, да понижим още повече термостата, даже да понижат времето за взимане на душ, без да желаяме от сдруженията, които извличат изгода от тази рецесия, също да платят за нея ".

А ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен изиска и налагане таван на цените на природния газ, от който се създава електрическа енергия. По думите й, тази мярка е залегнала в пътната карта за преодоляване на високите цени на горивата:

" Нашият пазар на ток е построен по този начин, че високите цени на газа дефинират и цените на електричеството. Сега би трябвало да ограничим това инфлационно въздействие на газа върху тока на всички места в Европа. Затова сме подготвени да обсъдим таван върху цените на газа, от който се създава ток. Този таван ще бъде първата стъпка към структурната и цялостната промяна на нашия пазар на електричество ".

Предвижда се и непринудено взаимно закупуване на газ сред страните-членки, като те ще бъдат задължени да изпълнят минимум 15 на 100 от националните си ресурси за идната зима. Пълноценно би трябвало да бъде употребена и енергийната платформа на Европейския съюз, която е отворена и за Западните Балкани.



Последвайте ни в: - -

По мотив показателя за ценообразуване на газа, така наречен TTF, фон дер Лайен уточни:

" Знаем, че TTF отразява най-вече газа по тръби. Тъй като виждаме, че пазарът се пренасочва и в него навлиза от ден на ден полутечен газ, то той към този момент не отразява същинското състояние там. Затова ще развием спомагателен нов показател, който ще взема поради по-добре обстановката с цените на втечнения газ. Междувременно, ще създадем и корекционен пазарен механизъм точно, с цел да ограничим случаите на прекалено високи цени на газа ".

Съвместните покупки на газ на страните-членки, както и ускорение на новата основа за ценообразуване на втечнения природен газ до март следващата година, са новите оферти на Европейската комисия. Европейските водачи упорстват и за изследване на опциите за налагане на краткотраен динамичен ценови кулоар за покупко-продажбите с природен газ като част от ограниченията, с които да се овладее повишаването, разгласи ръководителят на Европейския съвет, Шарл Мишел.

" Има мощна решителност, която се споделя единомислещо. В писмените изводи да действаме дружно като европейци за реализиране на три цели - понижаване на цените, гарантиране сигурността на доставките и да продължим да работим за понижаване на потреблението ".

По време на ексклузивен енергиен съвет, европейските енергийни министри поддържаха въвеждането на динамичен ценови таван за тока и газа, който да ограничи скока на цените при суматоха на пазарите. Министрите се договориха и за взаимни поръчки на газ от надеждни сътрудници по целия свят незабавно след приключването на отоплителния сезон.

 

Съдържанието е предоставено от, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Материалът е продуциран от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с Dir.bg.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР