Лидерите от ЕС се мъчиха часове наред да постигнат компромис

...
Лидерите от ЕС се мъчиха часове наред да постигнат компромис
Коментари Харесай

След дълги дебати: Европейските лидери постигнаха компромис за енергията

Лидерите от Европейски Съюз се мъчиха часове наред да реализират компромис за съглашение за понижаване на енергийните цени, които нарастнаха неимоверно доста за хората и бизнеса в 27-членния блок, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

По време на траялите през целия ден през вчерашния ден диалози в Брюксел

ясно се обрисуваха различията сред южните и северните членки. Средиземноморските страни отпред с Испания упорстваха за интервенция на пазара посредством ограничения като ценови тавани, до момента в който Германия и Нидерландия се опълчиха на фрапантните разновидности.

Лидерите въпреки всичко се съгласиха с предложение на Европейската комисия

да пристъпят към общо закупуване на природен газ и да създадат по този начин, че хранилищата в Европейски Съюз да бъдат съвсем напълно запълнени, с цел да се избегне нова енергийна рецесия, обвързвана със зависимостта на Евросъюза от съветските енергоносители.

Войната в Украйна накара страните от Европейски Съюз да осъзнаят ,

че са били прекомерно подвластни от Русия за петрола и газа за отопление на домовете и за зареждане на промишлеността си, отбелязва Асошиейтед прес.

Преди това Съединени американски щати и Европейски Съюз оповестиха ново съдействие за понижаване на зависимостта

на континента от съветските енергоносители. Съгласно проекта Щатите и други страни ще усилят тази година износа на полутечен газ за Европа с 15 милиарда кубични метра. В бъдеще ще бъдат доставени и по-големи размери.

Изправен пред митинги вкъщи на фермери, водачи на камиони и рибарския бранш ,

испанският министър председател Педро Санчес предложи на Европейски Съюз проекти за обособяване на електричеството от цената на газа. Тези радикални разновидности обаче към този момент не пораждат консенсус. Европейски Съюз ще се върне към въпроса през май, само че Испания и Португалия може в това време да получат особено позволение за преодоляване на внезапното повишаване на цените.

"Иберийският полуостров е в доста изключително състояние .

Там възобновимите източници са забележителна част от енергийния микс, което е доста хубаво ", сподели след срещата на върха ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "Затова се договорихме за особено отношение по този начин, че Иберийският полуостров да може да се оправи с тази извънредно характерна обстановка, в която се намира, и да овладее цените на електрическата енергия по метода, който обсъдихме ".

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че разминаващите се отзиви в Европейския съвет

са били причина за извънредно дългите диспути. "Защото ползите и енергийните модели на другите страни не са идентични ", сподели той.

При високите цени на енергоносителите и понижените доставки Европейски Съюз се опира на опита си от предходната рецесия - тази с пандемията от COVID-19 - като модел за намиране на решение и на енергийната. Тогава страните членки се сплотиха и закупиха дружно големи количества ваксини, с цел да се подсигурява по този метод справедливото им систематизиране.

" Причината за високите цени на електричеството значително се корени в скъпите и колебаещи се цени на газа ",

сподели Фон дер Лайен. "Затова ще обединим напъните си, ще обединим търсенето си и ще използваме силата си за групово договаряне при закупуването на газ. Освен това би трябвало да довършим газопреносната си инфраструктура и попълним запасите си. Това ще бъде нашата застраховка против нарушавания в доставките. Време е да се вгледаме и в дизайна на нашия енергиен пазар ".

Още преди съветската инвазия в Украйна Европа минаваше през мъчно тестване

поради изгледите за закъснение на икономическия напредък, съпроводено от надигаща се инфлация, провокирана от високите цени на силата. Еврокомисията предвижда, че икономическият напредък на Европейски Съюз ще спадне от 5,3 % за предходната година до 4 % за тази и до 2,8 % през идната.

На срещата си на върха на 11 март европейските водачи реализираха кардинална сделка

за унищожаване на зависимостта от вноса на съветски газ, нефт и въглища до 2027 година Сега Европейски Съюз внася 90 % от природния газ, употребен за производството на електричество, отопляване на домовете и зареждане на промишлеността, а Русия доставя съвсем 40 % от газа на Европейския съюз и една четвърт от петрола му.

Вижте още:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР