Лидерите от ЕС са в Брюксел на извънредна среща, на

...
Лидерите от ЕС са в Брюксел на извънредна среща, на
Коментари Харесай

Извънредна среща на върха в Брюксел за помощта за Украйна

Лидерите от Европейски Съюз са в Брюксел на изключителна среща, на която ще се опитат да вземат решение за актуализация на европейския бюджет и за дълготрайна финансова поддръжка за Украйна от 50 милиарда евро за идващите четири години. В Брюксел е и българският министър председател Николай Денков. Заседанието е на фона на фермерски митинги в Белгия и други европейски страни.

" Това, което чакам е да обсъдим първо целите на България, сухоземните граници в Шенген, еврозоната ни е доста значима. Имаме и сме имали постоянно поддръжка от Германия, би трябвало да кажем съгласно мен кои са значимите последващи стъпки, в които чакаме съответна поддръжка от тях. Отделно ще обсъдим и европейските цели - и бюджета и поддръжката за Украйна, митингите. Така че това са общите европейски тематики, по които ще търсим позиции, каквито имаме на процедура.
Българска национална телевизия: Очаквате ли през днешния ден единодушие за поддръжката за Украйна?

- Очаквам да има решение най-после - какво тъкмо ще бъде, към момента се разисква. Но чакаме да има решение най-после на деня ", сподели министър председателят Николай Денков.

" Европейска неточност е, че не се приема съществено гласът на хората. Лидерите не ги одобряват насериозно. Това е проблем номер 1. Може да приказваме за миграция или войната в Украйна, каквото и да е. Но гласът на хората по улиците не се приема съществено. Това е недостиг на народна власт. През юни предстоят европейски избори, имаме потребност от нов Европейски парламент. Трябва да намерим нови водачи, които да съставляват хората. Това е единственият излаз ", сподели Виктор Орбан - министър председател на Унгария.

На предходната среща през декември унгарският министър председател Виктор Орбан блокира вземането на решение за помощта за Украйна. Очаква се през днешния ден решение да има. В началото на срещата по-голяма част от водачите показаха убеденост, че ще съумеят да реализират съглашение и Унгария ще бъде част от него. Търпението във връзка с Виктор Орбан е към този момент изцяло изчерпано. Не е изключено да бъде задействан по този начин нареченият нуклеарен член 7 от Договорите на Европейски Съюз, който планува отнемането на гласа на Унгария в Европейския съвет. Това би имало големи последствия за страната.

В рамките на срещата министър председателят Николай Денков ще има и двустранна среща с немския канцлер Олаф Шолц. Очаква се двамата да обсъдят приемането на България и в сухопътния Шенген и в еврозоната.
Срещата на върха се организира при невиждани фермерски митинги. Според данни на полицията в Брюксел сега в центъра на глада има към 1300 трактора. Те са блокирали значими улици и подстъпите към града. Унгарският министър председател Виктор Орбан не пропусна да отиде до протестиращите фермери нощес и да си направи филм за обществените медии.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР