Лидерите на Унгария и Полша продължават да се противопоставят на

...
Лидерите на Унгария и Полша продължават да се противопоставят на
Коментари Харесай

Полша и Унгария са единни против обвързването на финансирането от ЕС с върховенството на закона

Лидерите на Унгария и Полша не престават да се опълчват на предложенията на Европейски Съюз за неговия дълготраен бюджет и, настоявайки средствата да бъдат отделени от изискванията на върховенството на закона, съобщи БГНЕС, базирайки се на Агенция Франс Прес.

След среща с полския си сътрудник, унгарският министър председател съобщи: " Предложението на масата е недопустимо за Унгария ", отхвърляйки препоръчаната отбрана на върховенството на закона, което вместо това съставлява " правото на болшинството ".

Противоречието с двете страни разгневи други държави-членки на Европейски Съюз, като доста чакаха заплащания от пакета за стимулиране на блока, с цел да оказват помощ на стопанските системи, разрушени от пандемията на фона на страховете от по-лошото, което следва. В взаимно изказване след срещата в четвъртък Орбан и Моравецки откроиха концепцията, която Орбан по-рано лансираше, за обособяване на заплащанията в Европейски Съюз от разногласието за върховенството на закона.

„ Общото ни предложение е да улесним бързото приемане на финансовия пакет посредством определяне на развой в два коловоза “, се споделя в изказването. „ Търсим решения, които обезпечават нужните финансови запаси допустимо най-скоро за всички държави-членки “, се споделя в изказването. Вторият „ коловоз “ би включвал полемика „ в Европейския съвет дали би трябвало да се откри връзка сред и финансовите ползи на Съюза “.

В предлагането се споделя, че в случай че би трябвало да се откри такава връзка, държавните управления на Европейски Съюз ще би трябвало да обсъдят изменението на ръководещите контракти на блока, с цел да ги приспособят.

Изявлението също по този начин дава обещание, че „ нито Полша, нито Унгария няма да одобряват нито едно предложение, което се смята за недопустимо от другата “ страна.

Двете страни са упрекнати от Брюксел в анулация на демократичните свободи. Полша към този момент е обект на процедура по следствие от Европейски Съюз поради напъните си да ограничи независимостта на правосъдната власт, както и Унгария за ерозия на демократичните правила, като свободата на печата, при ръководството на Орбан.

Полша и Унгария възприемат предложенията за господство на закона като офанзива против тях, тематика, която Моравецки продължи в четвъртък, когато приказва дружно с Орбан. " Днес сме атакувани ние, само че на следващия ден може да е България или друга страна, ние използваме ветото освен за нашата страна, само че и за положителното на Европейски Съюз като цяло, " сподели той.

Настоящата рецесия изостри напрежението в границите на дясноцентристката група на Европейската национална партия (ЕНП). Партията на Орбан " Фидес " принадлежи към ЕНП, само че доста от гласовете в групата са сериозни към " Фидес " и стореното от нея по повод върховенството на закона.

По-рано тази седмица евродепутатът от „ Фидес” Тамаш Дойч стигна до такава степен, че съпостави немския президент на ЕНП Манфред Вебер с нацистката загадка полиция. " Той (Вебер) споделя, че в случай че нямаме какво да крием, няма от какво да се опасяваме ", сподели Дойч пред унгарска телевизия. „ Спомням си, че Гестапо и AVH (унгарската секретна полиция от комунистическата епоха) имаха еднакъв девиз “, продължи той. Запитан за мненията в четвъртък, шефът на кабинета на Орбан Гергели Гуляс сподели пред публицисти, че те са " занимателни и леки спрямо това, което някои евродепутати споделиха за Унгария ".
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР