Лидерите на страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай

...
Лидерите на страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай
Коментари Харесай

Лидерите от БРИКС се събраха за среща на върха в Йоханесбург

Лидерите на страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - се събраха през днешния ден в Йоханесбург за среща на върха, на която ще обмислят разширението на блока, съобщи Ройтерс и добави, че някои членове се стремят да го трансфорат в контраст на Запада.
 
Засиленото световно напрежение, провокирано от войната в Украйна, и възходящото съревнование сред Китай и Съединени американски щати придадоха спомагателна значимост на устрема за подсилване на блока, който на моменти страда от вътрешни различия и липса на поредна визия.
 
Тази заран президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса одобри на държавно посещаване китайския си сътрудник Си Цзинпин - водещ последовател на разширението на БРИКС - преди срещите му с другите водачи от групата по-късно денем. В срещата на върха вземат участие още бразилският министър председател Луиз Инасио Лула да Силва и индийският министър-председател Нарендра Моди.
 
Руският деспот Владимир Путин, против който е издадена интернационална заповед за арест за военни закононарушения в Украйна, не пътува до Южна Африка, а ще взе участие виртуално.
 
" Разширеният БРИКС ще съставлява разнообразна група от страни с разнообразни политически системи, които споделят общото предпочитание за по-балансиран международен ред ", съобщи президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса в послание преди срещите.
 
Решимостта на Китай да задълбочи другарските връзки с Южна Африка няма да се промени без значение по какъв начин се трансформира светът. Това съобщи през днешния ден китайският президент Си Цзинпин в южноафриканската столица Претория. Си е в Южна Африка на държавна аудиенция, а също за лидерската среща, която стартира през днешния ден и ще продължи до 24 август.
 
" Сигурен съм, че идната среща ще бъде значим крайъгълен камък в развиването на механизма БРИКС ", сподели Си малко откакто дойде в Южна Африка. Рамапоса съобщи по време на двустранната среща с китайския президент, че и двете страни имат " сходни визии " във връзка с разширението на блока.
 
Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва сподели през днешния ден, че групата БРИКС не цели да се опълчва на други интернационалните обединения като Г-7, а да " провежда " така наречен Глобален юг. " Не желаеме да бъдем контраст на Г-7, Г-20 или Съединени американски щати ", сподели Лула в излъчено онлайн видео в обществените мрежи. " Просто желаеме да се организираме ", добави той.
 
Освен въпроса за разширението, в дневния ред на срещата на върха е включено и насърчаването да се употребяват националните валути на страните членки. Южноафриканските уредници настояват, че няма да се разисква валутата на БРИКС - концепция, стартирана от Бразилия по-рано тази година като опция на зависимостта от $.
 
Над 40 страни са показали интерес да се причислят към БРИКС, оповестиха южноафрикански представители. Голяма част от тях публично са поискали да бъдат признати, като се чака някои да изпратят делегации в Йоханесбург.

Източник: БТА
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР