Лидерите на шестпартийния опозиционен съюз в Турция призоваха по време

...
Лидерите на шестпартийния опозиционен съюз в Турция призоваха по време
Коментари Харесай

„Край на тиранията“: Какво ще се случи с кмета на Истанбул?

Лидерите на шестпартийния опозиционен съюз в Турция приканиха по време на протест в Истанбул през днешния ден за общонационална коалиция, която да смени " потисническото " ръководство на президента Реджеп Тайип Ердоган на изборите през юни идната година, съобщи ДПА.

" Без значение какъв брой жестоко е потисничеството, ние ще го премахнем ", съобщи кметът на Истанбул Екрем Имамоглу на протест в символ на митинг против вчерашното правосъдно решение, което го осъжда на затвор и политическа възбрана поради засегнатост на държавни чиновници.

Присъдата не е дефинитивна и Имамоглу - представител на светската опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) и евентуален противник на Ердоган - отхвърля обвиняванията.

" Ние не се опасяваме! 16 милиона поданици на Истанбул са зад мен ", съобщи още Имамоглу, като добави, че Турция се намира на кръстопът и че опозиционният блок ще смени Ердоган " със здрав разсъдък и за общото бъдеще ".

Изборите са планувани за юни 2023 година и опозицията към момента не е определила своя взаимен претендент. Имамоглу изпъква като евентуален победител в неотдавнашни анкети.

С думите " Да живее свободата, долу тиранията " водачът на " Добра партия " Мерал Акшенер се обърна към ликуващата навалица.

" Права, правда, правдивост ", скандираха участниците в демонстрацията.

" Ние започваме огромната битка против тиранина тук и през днешния ден ", добави Гюлтекин Уйсал, ръководител на Демократическата партия.

Вчера съд в Истанбул наложи на Имамоглу политическа възбрана и затвор от две години и седем месеца за засегнатост към членовете на Върховния изборен съвет на Турция в тирада през 2019 година

Имамоглу завоюва локалните избори през 2019 година с малкa преднина пред своя противник от ръководещата Партия на справедливостта и развиването и откакто тези резултати бяха анулирани, завоюва повторния избор с по-голяма поддръжка. Според съда в речта си той е декларирал: " Тези, които анулираха изборите на 31 март, са простаци ".

Ако Имамоглу бъде наказан, властта в най-големия турски град и финансова столица на страната ще премине в ръцете на ръководещата партия на Ердоган, която има болшинство в градския съвет.

Преди успеха на Имамоглу през 2019 година Истанбул беше значима цитадела и източник на власт за Ердоган и неговите консервативни ислямистки прародители преди 25 години, припомня ДПА.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР